Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol ihraç eden ülkeler örgütü (OPEC) üyesi Libya'daki olayların, bu ülkenin petrol arzını tehlikeye atacağı endişeleri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını fırlattı. ABD ham petrolü yüzde 4.5 civarı yükselişle 90 dolar seviyesini aştı. Brent petrol ise önce 2.5 yılın rekorunu kırarak 105 dolar seviyesini aştı, ardından 108.7 dolar seviyesine tırmandı.

Alman BASF'ın bir kolu olan Wintershall, bölgedeki ofisini üretimini durdurma kararını kamuoyuyla paylaşan tek şirket oldu. Ancak birçok diğer lider petrol üreticisi şirketin yöneticisi, üretimi durdurma kararlarını masa altından konuşmaya başladı.

İtalya'nın en büyük petrol üretici şirketi Eni, Pazartesi günü yaptığı açıklamada üretimin normal olarak devam ettiğini söylese de, daha detaylı bir açıklamada bulunmaktan kaçındı.

Dünyanın en büyük 12. petrol ihraççısı olan Libya, Avrupa ülkeleri için büyük önem taşıyor. İtalya, Almanya ve Fransa, geçtiğimi yıl bölgedeki petrolün yarısından fazlasını ithal etti.

Libya'daki petrol üretiminin büyük çoğunluğu kamu iştiraki olan petrol şirketlerinin elinde olsa da, uluslararası şirketler de bölgede ortak girişim şirketleri kuruyor.

JP Morgan'ın araştırmacılarından Lawrence Eagles, Libya'nın günlük 1.7 milyon varil petrol ürettiğini, buradan kaynaklanacak kesintinin ciddi bir risk oluşturacağına dikkat çekti.

New York'taki Societe Generale'nin araştırma müdürü Michael Wittner ise Libya'dan gelen petrolün yüksek kaliteli olduğunu vurgulayarak, "kriz zamanlarında hacmen aynı üretim yakalanabilir; ancak kalite aynı olmaz" dedi.

Bölgedeki birçok yabancı petrol şirketi, çalışanlarını tahliye ediyor.