Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 22.02.2011 - Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, 2009-2010 döneminde sırasıyla 1,9 ve 2 milyar lira kredi talebi alındığını belirterek, talebin, bu yıl 2 aylık sürede 465 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Çelik, bankanın 2010 yılı mali gerçekleşmeleri ve geleceğe yönelik projelerinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, son 5 yıllık süreçte gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlarının faaliyet artışı şeklinde kendini gösterdiğini ifade ederek, küresel kriz sırasında kredi pazarlamasında diğer bankaların yavaşlamasını fırsata çevirme stratejisinin başarılı olduğunu vurguladı.

2009-2010 döneminde sırasıyla 1,9 ve 2 milyar lira kredi talebi alındığını, talebin, 2011 yılındaki 2 aylık sürede 465 milyon liraya ulaştığını belirten Çelik, geçen yıl sonu itibariyle 1 milyar lira kredi bakiyesi, 1 milyar dolar aktif toplamı hedeflerinin aşıldığını, 2009 yılında kredi plasmanlarının bir önceki yıla göre yüzde 37, geçen yıl ise yüzde 47 arttığını bildirdi.

Yatırımcılara zor zamanda verdikleri güven ve iyi hizmet sayesinde banka faaliyetlerinde bu yıl da önemli oranda artış beklendiğini kaydeden Çelik, kredi bakiyesinin aktif içindeki payının 2006'da yüzde 38 iken, geçen yıl yüzde 74 seviyesine ulaştığını, kaynakların krediye dönüştürülmesinin en önemli ölçütlerinden biri olan bu oranın, bankacılık sektörü ve kalkınma-yatırım bankaları grup ortalamalarının üzerinde bulunduğunu söyledi.

Çelik, ''Söz konusu artış oranlarıyla 2009 ve 2010 yılında İMKB'de işlem gören bankalar içinde kredi hacmini en fazla artıran banka, Kalkınma olmuştur. Global ekonomik kriz döneminde dahi bir kamu kalkınma bankası olarak kredilendirme faaliyetleri artırılmıştır. Kredilerde bu artış sağlanırken birinci sınıf müşterilere hitap edebilecek hizmet kalitesinin yakalanmasının bir sonucu olarak donuk alacaklar 2002 yılındaki yüzde 23,9 seviyesinden bu yıl yüzde 5,8 seviyesine çekilebilmiştir. Bu yılın sonunda takipteki alacakların sektör ortalamalarının altına inmesi beklenmektedir'' diye konuştu.



-''YATIRIM BANKACILIĞI İÇİN DAHA UYGUN BİR ORTAM OLACAĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR''-



Abdullah Çelik, önümüzdeki dönemde ülke kredi notunda beklenen olumlu gelişmelerle birlikte yatırım bankacılığı için daha uygun bir ortam olacağının düşünüldüğünü ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Sendikasyon ve tahvil ihraçları yoluyla kaynak elde etme 2011 yılının gündem maddeleri arasında yer alacaktır. Yatırımlara finansman sağlamada bir diğer etkin araç olan belli amaca dönük fon oluşumlarının desteklenmesi, kamu-özel işbirliği projelerinin desteklenmesi yeni alanlar olarak ağırlık kazanacaktır. Turizm, imalat sanayi ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesine devam edilecek, enerji verimliliği, çevre ve çevre teknoloji yatırımlarının desteklenmesi de gündemde olacaktır. Bu amaçla 2011 yılında uluslararası finansal kuruluşlardan 600 milyon dolar tutarında uzun vadeli kaynak temini için çalışmalarımız devam etmektedir.''