Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Angela Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği Partisi, 20 Şubat'taki eyalet seçimlerinde ilk kez Hamburg'da yenilgi aldı. Avrupa Birliği'nin 24-25 Mart'taki zirvesinde Euro Bölgesi'ndeki borç krizini çözmek üzere kurulmuş olan kalıcı kurtarma mekanizması tartışılacak. Ancak kurtarma mekanizmasına ilişkin tartışmalar, şimdilik Almanya'daki seçim sonuçları ve hükümet içindeki anlaşmazlıklarla gölgelenmiş görünüyor.

Londra'daki HSBC Holdings Plc.'nin araştırma müdürü Steven Major, durumu "bataklıktan çıkma çabası" olarak tanımladı. Major, Mart sonuna kadar bu durumun değişeceğine inandığını belirterek, yine de uzlaşmanın sağlanamaması ihtimalinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Almanya, kurtarma fonlarının faizinin düşürülmesi karşılığında, ülkelerin borç/GSYİH oranlarının yüzde 3'le sınırlandırılmasını istiyor. Merkel'in koalisyon ortağı Özgür Demokratik Parti de Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın kapsam ve yetkilerinin artırılmasına karşı çıkıyor. Hamburg'taki sandıklardan lider çıkan muhalefetteki Sosyal Demokratlar ise, hem kurtarma mekanizmasının genişletilmesi hem de ortak Euro Bölgesi tahvilleri çıkarılmasını destekliyor.

Önümüzdeki ayki toplantılarda bir uzlaşı sağlanamaması, Euro Bölgesi'ndeki sorunlu ülkelerin geleceği ve risk primleri için bir tür tehdit oluşturuyor. Yunanistan ve Almanya'nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki fark 100 baz puan daralarak 852'ye geriledi. Aynı şekilde İspanya'nınkiler de 298 baz puandan 217'ye geriledi. Uzlaşmaya varılamazsa bu durum da değişebilir.