Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güne negatif algılamayla uyanan yurtiçi piyasalar, günün devamında da eksi seyrini sürdürdü.

2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 8.60'ın üstünü denedi. İMKB 100 bileşik endeksinde 63,800 desteğine doğru geri çekilme yaşanırken, Dolar/TL 1,60'ın üstünü zorladı. Endeksteki ağırlığı yüksek olan bankacılık sektörüne ve sigorta sektörüne gelen satışlar hisseleri aşağı çekti.

Piyasalar gün boyunca Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından takip etti

Yurtiçi ve yurtdışında yatırımcılar gün boyunca Ortadoğu'dan gelen haberlere odaklandı. Avrupa'da çevre ülke Borsaları yüzde 1'in üstünde düşüşler kaydetti. Petrol fiyatlarının yükselmesine rağmen Rus endeksleri de satıştan payını aldı.

Değerli metallerde satışlar görüldü

Hızla yükselen petrol fiyatları yatırımcıların radarında kalmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişe önlem olarak satın alınan değerli metallerde de satışlar görüldü. Gümüş fiyatlarında düşüş yüzde 2'yi buldu.

Pariteler tarafında Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ülkelerinin para birimleri sabahki satışlarını geri çevirerek ortalama yüzde 0.35 düştü.

Dün kapalı olan ABD piyasaları güne son 3 yılın en iyi tüketici güven endeksiyle başladı. ABD endekslerinde, ABD vadelilerin gün boyu fiyatladığından daha küçük kayıplar yaşanıyor. Gelen perakende şirketi bilançoları da modu bir miktar pozitife çevirmeye çalışıyor.

"Gerilimin yayılması petrolün stresli seviyelerde kalmasına neden olabilir"

İş Yatırım'dan Cüneyt Akdemir Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının yüzde 8 yükselmesinin hisse senedi tarafında uzun zamandır beklenen kar realizasyonlarını tetiklediğini söyleyerek, "Bu riskin diğer komşu ülkelerden ve OPEC üyesi olan Cezayir, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelere sıçrama ihtimali, petrol fiyatlarının yakın zamanda stresli seviyelerde kalmasına neden olabilir" dedi.

Akdemir, ayrıca İsrail'le İran arasındaki artan gerilimle güvenli liman sayılan Amerikan hazine tahvillerinde ve altın fiyatlarında da bunların yansımalarının görüldüğünü ifade etti.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü