Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İhracat, yüzde 7'lik artış beklentilerinin altında kaldı ve yüzde 1.4 oranında büyüdü. Yen'in değerlenmesi, ihracat taleplerine zarar verirken, Japon hükümeti de ihracatı aynı seviyede tutabilmek için büyük çaba gösterdi.

Japonya, yakın zamanda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma niteliğini de Çin'e kaptırmıştı. Ancak analistler ihracatın yeniden geri sıçrama yapacağına inanıyor. Böylece Japon ekonomisi de beklentilerin altında da olsa hızlanabilecek.

Öte yandan ticaret verilerinin geneline bakıldığında, veriler Japon ekonomisinin durgunluktan çıkmaya başladığına işaret ediyor. Birçok ekonomist ihracattaki yavaşlamayı Asya ülkelerine yapılan ihracatların düşüşünden kaynaklandığını düşünüyor.

Bölgeye yapılan teslimatlar Ocak ayında yıllık bazda yalnızca yüzde 0.4 yükseldi. Bu oran Aralık ayında yüzde 14.8'di.

Özellikle Japonya'nın bölgedeki en büyük ortağı olan Çin'e yapılan ihracatlarda önemli oranda gerileme görüldü. Ocak ayında Çin'e ihracat yüzde 1 artış kaydederken, bu oran Aralık ayında yıllık bazda yüzde 20.1'i gösteriyordu.

Çin, enflasyonist baskılar sebebiyle para politikasını sıkılaştırıyor. Bu da ülkenin ticari bağları bulunan ülkeleri de etkiliyor.