Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki gerilimin artmasıyla tırmanışa geçen petrol fiyatları, dün 2 yılın en yüksek seviyesini görürken, Euro da 16 büyük para biriminin 12'si karşısında güçlendi. Yeni Zelanda'da 6.3 şiddettindeki depremin sonucunda, faiz indirimi ihtimali, piyasalarda yüksekten fiyatlandı ve Yeni Zelanda doları 2 ayın düşük seviyesinden yukarı çıktı. Yen ise Japon ihracatçılarının para biriminin zayıflığından faydalanaran alım yapmasıyla, neredeyse tüm önemli para birimleri karşısında yükseldi.
 
Tokyo'daki Sumitomo Trust&Banking Co. Ltd.'in analistlerinden Osao Iizuka, yükselen petrol fiyatlarının daha fazla enflasyona sebep olabileceği konusunda uyararak, faiz artırım ihtimaline dikkat çekti. Iizuka, AMB yetkililerinin yorumlarını hatırlatarak, Euro'ya da alım geleceğini öngördü.
 
Euro/Dolar paritesi 1.3650'den 1.3692'ye yükseldi. Euro, Yen karşısında ise 112.99'dan 113.15 seviyesine çıktı. Dolar/Yen paritesi 82.63 Yen'den işlem görürken, İsviçre Frangı da Dolar karşısında zirve yaparak 93.63 seviyesini kaydetti.
 
AMB Komisyon Üyelerinden Yeves Mersch, dün yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin para politikasında bir değişikliğe gitmek zorunda kalacağını savundu. AMB Başkanı Jean-Claude Trichet ve komisyon üyesi Guy Quaden bugün ilerleyen saatlerde Belçika'da görüşecek.