Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in 10 yıllık borçlanma maliyeti bu yıl, risk primlerinin rekordan gevşemesine rağmen, 1997'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa'nın tahvil göstergesi olarak kabul edilen Almanya'daki tahvillerin faizi de 1 yılın en yükseğini kaydetti. Almanya'da tahvil faizlerinin yükselişinde, AMB'nin enflasyonla mücadele kapsamında faizleri artıracağına yönelik spekülasyon etkili oldu.

Faizlerin tüm çevre ülkeleri zorladığını belirten Citigroup Inc.'in analistlerinden Steven Mansell, AMB'nin faiz artırması hâlinde bu durumun daha da kötüye gidebileceği konusunda uyardı.

AMB yetkilileri enflasyon konusundaki endişelerini ifade ederek, neredeyse 2 yıldır yüzde 1 seviyesinde tutulan faiz oranlarının artırılabileceğinin sinyalini verdi. Komisyon üyelerinden Yves Mersch, önümüzdeki haftalarda yetkililerin tonlarını sertleştireceğini söyledi.

Piyasalar, traderların daha yüksek faizlerde alım yaptığına işaret ediyor. Aralık vadeli Euribor'un faizi bu ay Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı. Bu da tahvil faizlerinin daha da artmasına yol açıyor.