Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'da yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmaların Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan ülkeden yapılan ihracatı tehdit etmesi ve gösterilerin Ortadoğu'ya yayılma endişesiyle petrol iki yıldan fazla sürenin en yükseğinden işlem gördü.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 'kanının son damlasına kadar' isyancılarla mücadele edeceğini açıklamasının ardından vadeliler yüzde 0.7 yükseldi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol arzında sıkıntı olması durumunda üretimi artıracaklarını duyurdu.

Melbourne'deki National Australia Bank Ltd.'de enerji ekonomisti olan Ben Westmore, olayların Suudi Arabistan ve İran'a sıçrama ihtimalinin hala büyük bir risk teşkil ettiğini belirtti. Westmore, "Gerektiği takdirde OPEC devreye girerek üretimi artıracaktır" dedi.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 66 sent artarak 96.08 dolar oldu ve Londra'da sabah saatiyle 95.25 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 5.71 dolarlık yükselişle 95.42 dolar olarak 2008 Ekim'inden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Vadeliler bir yıl öncesine oranla yüzde 22 yükseldi.

Marta kontratı, yüzde 8.6 veya 7.37 dolar yükseldi ve 93.57 dolar oldu. Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili ise Londra Merkezli ICE Futures Europe'ta 1.72 dolar veya yüzde 1.6 tırmanarak 107.50 dolardan işlem gördü. Dün kontrat 4 sent kazançla 105.78 dolarla 22 Eylül 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı.