Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin göstericilerle mücadele cağrısında bulunmasının ardından, dördüncü günde de düşük seyrediyor. Endeks böylelikle, Ekim ayından bu yana en uzun süreli düşüşünü gösteriyor.

Avrupa'nın ikinci büyük havayolu Air France-KLM Group, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte yüzde 1.9 değer kaybetti. Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank AG, 2010 yılı için tüm finansal hedeflerinin karşılandığını ya da aşıldığını açıklaması sonrası yüzde 1.2 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi, Londra saati ile 09:05'te, yüzde 0.3 düşerek 284.52 puana indi. Endeks bu yıl, ekonomik toparlanmanın devam edeceği beklentisi ile yüzde 3.1 yükseldi. Endeks, geçen hafta zirve yaparak, Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Kaddafi'nin protestocularla mücadele çağrısının ardından, Başkent Trablus'un bir kısmı savaş alanına döndü ve bazı Kaddafi taraftarları ve güvenlik kuvvetleri muhalefete saldırdı. Muhalif Libya Kurtuluşu için Ulusal Cephe örgütü, Kaddafi yanlısı silahlı kişilerin saldırısı sonrası Trablus sokaklarında cesetlerin olduğunu açıkladı.

Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip Libya, geçen ay Tunus liderinin ve 11 Şubat'ta Mısır Lideri Mübarek'in düşürülmesinin ardından, protestolarla sarsılan son son ülke oldu.

State Street Global Advisors'ın Londra ofisinden baş yatırım uzmanı Richard Lacaille, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, "Önceye göre biraz daha endişeliyim. Bu, uzun dönemli stratejinin doğrulanması. Sendelemelerde piyasadan çıkabilirsiniz" dedi.

ABD hisse senetleri dün düşerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Asya hisseleri bugün, havayolu hisselerinin öncülüğünde geriledi.