Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki şiddet ortamının petrol arzını etkileyebileceğine yönelik endişelerle ham petrol dün, 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Fransa'nın en büyük 2. bankası Societe Generale'nin teknik analistlerinden Stephanie Aymes, ham petrolün varilinin 95.80 dolara oturması hâlinde, kazançların da devam edeceğini öngördü. Bugün gün içinde bu seviyeyin hemen üzerine çıkmış olan ve Önümüzdeki ay vadesi dolacak olan petrol kontratları, en son 1 Ekim 2008'de şimdiki fiyatının üstünde seyretmişti.

Petrol, Societe Generale'nin 5 dereceli "ikna skoru" listesinde, şu anda 4. derecede yer alıyor. Bu da petrolün yükselme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Petrolün 25 Ocak'ta belirlenmiş olan derecesi normal şartlarda 3, aşağı yönlü trend zamanları içinse 2.

Nymex vadeli petrol kontratları, Libya'da hükümet karşıtı eylemlerin başladığı 15 Şubat'tan bu yana yüzde 13 oranında ralli yaptı. Nisan vadeli petrol kontratlarının varili ise 95.77 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatları geçtiğimiz yıl da yüzde 21 yükseldi.

Societe Generale, alış seviyesini Nisan vadeli kontratların saatlik tablolarından  yararlanarak belirledi. Yatırımcıların 99.40-100.60 dolar ve 102.80 dolar seviyelerinde teknik bir dirençle karşılaşabileceğini, bu sebeple o düzeyin her birinde kâr realizasyonuna gidebileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz ay, petrol fiyatlarını doğru bir şekilde öngörmüş olan Aymes, önümüzdeki 3 hafta boyunca direncin varil başına 104 dolar seviyesinde oluşabileceğini belirtti. Petrol, en son Eylül 2008'de 104 dolardan işlem görmüştü.

Alış seviyesinin alt noktası ise varil başına 94.90 dolara denk geliyor. Societe Generale, petrolün alt seviyeyi görmesi hâlinde, yatırımcıların tercihlerini değiştirerek, kontratlarını satmalarını önerdi.