Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, yükselen petrol maliyetlerinin Avrupa Merkez Bankası'na enflasyonla mücadele için faizleri yükseltmesi konusunda daha fazla baskı oluşturacağı spekülasyonuna bağlı olarak, üç gün sonra ilk kez yükseldi.

Euro, Libya'daki olayların daha da yoğunlaşmasının dün petrol fiyatlarını son iki yılın zirvesine taşımasının ardından, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazandı. Yeni Zelanda doları, Christianchurch'te dün 75 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremin Yeni Zelanda Merkez Bankası'nı faiz indiriminden alı koyacağı beklentisi ile, ABD doları karşısında fazla bir değişiklik göstermedi. Yen ise, Japon ihracatçıların son düşüşlerin avantajından yararlanmak için yen alımına geçtikleri şeklindeki spekülasyona bağlı olarak, kayıplarını geri aldı.

Sumitomo Trust & Banking Co.'nun Tokyo ofisinden Döviz işlem müdürü Osao Iizuka, "Yükselen petrol fiyatları muhtemelen daha yüksek enflasyona yol açacak. Bu da faiz artırımı ihtimalini yükseltebilir. Bazı Avrupa Merkez Bankası yetkilileri sert açıklamalarda bulunuyor. Euro alıcılı olabilir" dedi.

Euro dolar karşısında, Londra saati ile 08:19'da, yüzde 0.5 yükselerek 1.3720 dolar seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi, erken saatlerde 1.3730 dolara kadar çıkarak 10 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Euro yen karşısında da yüzde 0.4 yükselerek 113.42 yen seviyesine çıktı. Dolar yen karşısında dünkü seviyesi olan 82.77'den 82.66 yen seviyesine düştü. ABD para birimi, daha önce, 82.53'e kadar çıkarak 10 Şubat'tan bu yana en zayıf seviyesine inmişti.

Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Yves Mersch, dün yaptığı açıklamada, bir zaman çerçevesi sunmadan, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, 17 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinin güçlenmesi ve enflasyonun yüzde 2 olan hedefi aşması ile birlikte, para politikası duruşunu kaçınılmaz bir şekilde yeniden dengelemek durumunda olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve konsey üyesi Guy Quaden bugün Belçika'nın Liege kentinde konuşacak.