Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ASTANA (A.A)- 23.02.2011 - Kazakistan'ın brüt dış borcunun 112 milyar 800 milyon dolar olduğu bildirildi.

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Grigoriy Marçenko, hükümet toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın toplam borcunun 112 milyar 800 milyon dolara düştüğünü söyledi.

2010 yılının ilk üç çeyreğindeki kesinleşmiş rakamlara göre ülkenin brüt dış borcunun 112 milyar 800 milyon dolara düştüğünü anlatan Marçenko, bu düşüşte BTA Bank, Aylan Bank ve Demir Bank gibi bankaların borçlarının yeniden yapılandırılmasının etkili olduğunu vurguladı.



-ÇİN'İN NÜKLEER YAKIT İHTİYACININ YÜZDE 40'INI KAZAKİSTAN KARŞILAYACAK-



Öte yandan, Çin'in Nükleer yakıt ihtiyacının yüzde 40'ını Kazakistan'ın karşılayacağı bildirildi.

Çin'in başkenti Pekin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretin çok faydalı geçtiğini, Çin'in Nükleer yakıt ihtiyacının yüzde 40'ını Kazakistan'ın sağlayacağını söyledi.

Çin'de 19 nükleer reaktör bulunduğunu ve 25 santral daha inşa edileceğini anlatan Nazarbayev, ''Çin gelecekte bu açıdan büyük bir pazar haline gelecektir. Çin'in nükleer yakıt ihtiyacının yüzde 40'ını Kazakistan sağlayacaktır. Bu bize milyarlarca dolar gelir sağlayacaktır'' dedi.

Çin ile Kazakistan arasında 1 milyar dolar sermayeli bir fon kurulduğunu ifade eden Nazarbayev, bu fonla iki ülkenin ortak projeler gerçekleştireceğini söyledi.