Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gerginlik küresel piyasalara yön vermeye devam ederken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi % 8.72 ile son 8 ayın zirvesine çıktı.

Pazartesi tatilin ardından dün açılan ABD Borsaları ortalama % 2 düşerek global negatif algılamaya uymuştu. Güne tepki alımları sinyali ile başlayan ABD vadelileri de şu saatlerde kazançlarının bir bölümünü geri vermiş durumdalar. Buna rağmen en yakın vadeli S&P 500 endeksinin % 0.18 yukarıdan işlem gördüğünü not etmek gerek.

Libya ve çevre ülkelerdeki gerilime bağlı olarak yükselen petrol fiyatları 5. gün de hareketine devam etti. Ham petrolün varil fiyatı 100 dolara yaklaşmış durumda. Bugünkü % 0.4’lük artışla beraber son gelinen seviye 95.83 dolar olarak kayededildi. Tarım emtiaları ve baz metaller ise yaşanan gerginliğin talebe olumsuz yansıyacağı beklentisi ile düşüyor. Euro ve pound ise dolara karşı yükseliyor.

Euro'da kazançlar yüzde 0.55'e vardı

Avrupa Merkez Bankası üyelerinden gelen şahin açıklamaların ardından yükselen euroda kazançlar % 0.55’e vardı. Parite şu an 1.3725 seviyesinde. Pound ise açıklanan Merkez Bankası tutanaklarından sonra yükseliyor; Para Politikası Kurulu’nda faiz artışını destekleyen üye sayısının 2’den 3’e çıkması para biriminin dolar karşısında yükselişini hızlandırdı. Son geçen fiyat 1.6234 oldu. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gruba ait para birimleri ortalama % 0.75 değer kazanmış durumda, bu grubun içinde Çek, Macaristan, Güney Afrika ve Polonya para birimlerini görüyoruz.

İtalya, Portekiz ve İrlanda borsaları artıda seyrediyor

Avrupa’da ise hisse senedi piyasaları düşmeye devam etse de gelen tepkilerle borçlu ülkeler grubunda yer alan piyasaların tepki verdiği gözleniyor. İtalya, Portekiz ve İrlanda borsaları artıda seyrediyor. Eurostoxx 600 endeksi ise % 0.35’lik bir değer kaybı yaşıyor. Özellikle gün içinde Petrol Ofisi’nin yeni büyük ortağı OMV’den gelen uyarılar Avrupa Enerji hisselerine satış getirmiş durumda. Pers ve Körfez bölgesindeki hisselerden oluşan Bloomberg GCC 200 Endeksi ise 13 Şubat’tan bu yana ilk kez yükseldi.

ABD sabit getirili piyasasında ise olası pozitif risk iştahı beklentisi ve gelinen teknik seviyelere bağlı olarak satışlar gözleniyor. Borçlu ülke bonoları karışık bir seyir izlerken Bahreyn’in 2020 vadeli dolar bazlı bonoları ikinci gün üst üste yükseldi. Bugün ABD’de 5 yıllık ve 35 milyar dolar büyüklüğünde hazine ihalesi olacak. Dün 2 yıllık ihaleye yabancı merkez bankalarından gelen talep hayli yüksek olmuştu.

Faiz %8.72 ile son 8 ayın zirvesinde

Gün boyu dolara karşı direnen TL’nin şu saatlerde eksiye geçtiğini görüyoruz. Son işlemin 1.5980’den geçtiği görülüyor. Gösterge tahvilin faizi %8.72 ile son 8 ayın zirvesine çıktı.

Faizlerdeki yükselişi değerlendiren Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran, "Yurtdışında Ortadoğu gerginliğinin artması, New York petrolünde 96 dolarların görülmesi ve içeride artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkileri bir araya gelince düşük likidite ortamında faizde 8.72 bileşik seviyesi görüldü" diye konuştu.

İMKB 100 endeksi ise 63.800 desteğini test ediyor. Teknoloji ve Bilişim sektöründe satışlar % 3.5’i geçmiş durumda. Bankacılık Endeksi ise % 1.41 aşağıdan işlem görüyor.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü