Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü yaşamasından bir gün sonra, yüksek petrol fiyatlarının beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının olumlu etkisini dengelemesi sonrası dalgalı seyrediyor.

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi Hewlett-Packard Co., kar ve satış tahminlerinin analistlerin tahminlerinin altında kalması sonucu yüzde 11 değer kaybetti. Exxon Mobil Corp. hisseleri yüzde 0.8 değer kazandı. ABD'nin en büyük uydu TV yayıncısı DirecTV, kazançlarının tahminleri aşmasının ardından yüzde 4.3 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi, New York saati ile 09:44'te, yüzde 0.2 yükselerek 1,317.60 puana çıktı. Endeks dün, Libya'da artan şiddet olaylarının etkisi ile yüzde 2.1 düşmüştü. Dow Jones Endeksi ise 10.03 puan ya da yüzde 0.1 yükselişle 12,202.76 puana çıktı.

New York'taki Holland & Co.'nun başkanı Michael Holland, "İnsanlar daima ileriye bakıyor. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki yükselişlere negatif tepki veriyorlar" dedi ve "Yüksek petrol fiyatları ekonomik büyümenin görünümünü olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ABD'de beklenenden daha iyi şirket karları ve ekonomik veriler görsek bile, dikiz aynasına bakmaktan kendimizi alamıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi, ekonominin iyileştiğini gösteren haberler ve sekiz çeyrek ard arda analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkan şirket karları nedeniyle, 2011 yılında yüzde 4.6'lık bir ralli yaptı ve geçen yılkı yüzde 13'lük çıkışını genişletti. Bloomberg'ün derlemesine göre, 10 Ocak'tan bu yana kar açıklayan S&P 500 Endeksi'ndeki 419 şirketin yüzde 70'i beklenenden daha iyi kar bildirdi.