Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeler piyasaları rahatsız etmeye devam ederken risk algılaması da iyice negatife dönmüş durumda. Petrol fiyatları hem Libya’da meydana gelen gelişmeleri fiyatlıyor, hem de olası bir yayılmayı fiyatların içine katmaya çalışıyor. Global piyasalarda olayların Cezayir, İran ve Suudi Arabistan’a sıçraması riskinden korkuluyor. Suudi Kralı’nın ABD’de devam eden tedavisini erken bırakıp dönmesi ve dönüş yolunda 36 milyar dolarlık Sosyal Güvenlik iyileştirme paketi açıklaması da kafaları karıştırdı.

Gün boyu satışlara direnmeye çalışan Avrupa Borsaları günün devamında algılamaya yenik düştü. Almanya Dax Endeksi % 1.67 düşerken İngiltere FTSE Endeksi % 1.22 eksi kapandı. Güvenli limana kaçışta gösterge olan ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.46 seviyesine kadar indi. Avrupa Merkez Bankası’nın ve İngiltere Merkez Bankası’nın, FED’den önce faizleri artıracağı beklentisi ile dolar endeksi zayıfladı. Euro, Dolar karşısında 1.3780 seviyesine tırmandı. ABD’de borsalar satışa devam ettiler. S&P 500 günü % 0.61 düşerek tamamladı; kapanış değeri 1.307 puan olarak kaydedildi.

Yurtiçi piyasa ise devam eden satış baskısına dayanamadı. İkinci seansta ağırlaşan satışlar gösterge tahvil faizini % 8.70 bileşiğe taşıdı. Bu kapanış değeri Haziran 30’dan bu yana en yüksek seans sonu değer olarak kaydedildi. Dolar / TL  ise gün boyu 1.60 düzeyinin altında tutunmaya çalışırken piyasa kapandıktan sonra global işlemlerde burayı aştı. Sabah saatlerinde görülen nokta 1.6080 oldu. Borsa endeksi ise teknik seviyelere bağlı kalsa da sert bir düşüş yaşadı.

İMKB 100 KRİTİK SEVİYEDE

Yaşanan düşüş 1.527 puanı bulurken 91 düşen hisseye karşın sadece 6 hisse yükselebildi, değişmeyen hisse sayısı ise 3 olarak not edildi. Endeksteki düşüş yüzdesel olarak 2.36’yı buldu. Gelinen seviyenin önemi teknik olarak hayli yüksek. Endeks 200 günlük ortalamasına gelmiş durumda. Daha önceki turda tekrar buraya dokunan fiyatlar, gelen alışlarla toparlamış ve endeks 66.388 puana kadar yükselmişti. Grafikte görüldüğü gibi son düşüşle endeks kendini yine burada bulmuş oldu. Kırılmanın sert olması durumunda 61.000 ve 57.500 seviyeleri konuşulmaya başlanabilir. Teknik anlamda daha önce destek olarak izlenen 63.500-63.800 aralığının direnç olarak öne çıkması muhtemel.

Günün devamında Avrupa Bölgesi’nden güven endeksi ve ABD’den haftalık işsizlik başvuruları, yeni konut satışları ile dayanıklı tüketim malları siparişi dataları izlenecek.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü