Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki olayların Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan ülkede petrol üretimini kesintiye uğratmasıyla petrol fiyatı Londra'da 30 ayın zirvesine çıktı.

Libya'daki olayların ülkede tahmini olarak 2/3'lük üretim kaybına neden olmasıyla, Nisan vadeli petrol kontratı, New York'ta altıncı günde yükseldi.

Sydney'deki Commodity Broking Services Pty'de yönetici olan Jonathan Barratt, "Ortadoğu'dan gelen haberlerin petrol fiyatlarına katkısı olduğu şüphesiz. Piyasa bu olayların Suudi Arabistan'a da sıçrama ihtimalinden dolayı endişeli" dedi.

Nisan vadeli Brent tipi ham petrolün varili, Londra'daki ICE Futures Europe'ta 1.75 dolar veya yüzde 1.6 artışla 113 dolardan işlem görerek 1 Eylül 2008'den beri zirveye çıktı. Kontrat, Singapur'da 112.43 dolardan işlem gördü. Bu hafta kontrat yüzde 10 ralli yaptı.

Nisan vadeli ham petrol, 1.39 dolar veya yüzde 1.4 yükselişle Nymex elektronik işlemlerde 99.49 dolara çıktı. Dün kontrat, 98.10 dolarla kapanarak 1 Ekim 2008'den bu yana zirve yaptı. Vadeliler, geçen yıla oranla yüzde 24 daha yüksek.

OPEC'in 12 üyesi arasında dokuzuncu en büyük petrol üreticisi olan ve günde 1.6 milyon varil üretim yapan Libya, petrolünün büyük kısmını Akdeniz yoluyla Avrupa'ya gönderiyor. Ülke, Afrika'daki en büyük rezervlere sahip bulunuyor.