Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hazine tahvilleri, uluslararası piyasalarda, hisse senetlerindeki düşüşler ve Libya'daki şiddet olaylarının güvenli varlıklara olan talebi artırması sonrası yükseliyor. 10 yıl vadeli tahvil faizleri son üç haftanın en düşük seviyesine indi.

Afrika'nın en büyük petrol rezervine sahip Libya'da lider Muammer Kaddafi'nin halka göstericileri bastırma çağrısında bulunmasının ardından petrol fiyatlarının son 30 ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, 30 yıl vadeli tahviller üçüncü gün üst üste yükseldi. ABD merkez bankası Fed, Ağustos 2012 ile Ağustos 2013 arasında 4 ila 6 milyar dolarlık tahvil alacağını duyururken, hükümet yedi yıl vadeli tahvil ihalesine çıkmayı planlıyor.

WestLB AG'nin Dusseldorf ofisinden sabit getirili yatırım araçları analisti Michael Leister, "Libya'daki durumdan dolayı klasik kaliteye kaçış durumu var. Piyasa ayrıca petrol fiyatlarındaki yükselişin süreceğini ve bunun da toparlanma üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini de fiyatlıyor" dedi.

10 yıl vadeli tahvilin faizi, Londra saati ile 08:11'de, 4 baz puan düşerek % 3.44'e geriledi. Şubat 2021'de vadesi dolacak % 3.625 faizli kağıt, 10/32 ya da 1,000 dolar nominal değer için 3.13 dolar artarak 101 1/2'ye yükseldi.Faiz dün % 3.43'e inerek, 2 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indi. 30 yıl vadeli kağıdın faizi ise 3 baz puan inerek % 4.55'e geldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin hisse senetleri, erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yüzde 0.9 düştü. Endeks böylelikle, dördüncü gün de düşüşünü sürdürdü. Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.7 ile beşinci gün de düştü.

Bank of America Merrill Lynch'in verilerine göre, dünyadaki hazine kağıtlarının endeksi dün ile biten haftada yüzde 0.5 yükseldi. Endeks Şubat ayı için halen yüzde 0.1 aşağıda. MSCI Dünya Endeksi, Bloomberg'ün derlediği verilere göre, temettülerin tekrar yatırım yapılmasının ardından, son yedi günde yüzde 1.9 düştü.