Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senedi endeks vadelileri, petrol fiyatlarının son 30 ayın en yüksek seviyesine çıkması ve Libya'da Muammer Kaddafi'ye muhalif güçlerin ülkenin doğusunda bazı kentlerin kontrolünü elie geçirmesi sonrası düştü.

Bank of America Corp. hisseleri, mortgage tabanlı tahvillere yatırım yapan yatırımcıların banka aleyhine dava açmaları sonrası yüzde 0.8 düştü. Transocean Ltd., son sekiz yılın en büyük çeyrek dönem zararını açıklamasının ardından yüzde 1.1 değer kaybetti.

Mart vadeli S&P 500 endeks kontratı, New York saati ile 07:38'de, yüzde 0.6 düşerek 1,298.2 puana indi. Dow Jones vadeli kontratı yüzde 0.4 düşüşle 12,044 puana gerilerken, Nasdaq-100 kontratı yüzde 0.6 düşerek 2,289.25 puana geldi.

Zürih'teki Newedge Group'un kıdemli traderı Radu Margoses, "Libya'daki durumun çözümsüz kalması ve Suudi Arabistan'da da protesto gösterilerine hazırlanıldığının duyulmasının ardından, jeopolitik riske yönelik korkular ön plana çıktı" dedi ve "İşsizlik başvuruları, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve petrol stok verileri de bugün piyasada etkili olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları Londra piyasasında, Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi Libya'da petrol üretiminin üçte iki oranında azalması sonrası hızlı artış gösterdi.

Brent türü ham petrol 8.54 dolar ya da yüzde 7.7 artışla varil başına 119.79 dolara çıktı ve 21 Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.