Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'a göre, Libya'daki çatışmalarla ülkedeki günlük petrol üretimi 500,000 varil düşerek fiyatlarda yukarı yönlü risk yarattı.

Goldman Sachs analistlerinden Jeffrey Currie bugünkü bir raporda, "Üretimdeki aksaklıklar Ortadoğu'ya yayılır ve bu durum petrol sıkıntısı yaratırsa, New York'ta dün 100 dolardan işlem görerek Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkan petrol kazançlarını genişletecek" ifadesini kullandı. Bankaya göre, Libya'nın ham petrol ihracatını tamamen durdurması halinde, OPEC'in atıl üretim kapasitesi ve küresel stokları 100 günden fazla bir süre yeterli olabilir.

Goldman analistleri, olayların yayılma riskinin, petrol fiyatlarını yönlendiren ana faktör olduğunu vurgulayarak, petrol arzındaki sıkıntıların küresel petrol piyasalarında ciddi kıtlık yaratabileceğini belirtti.

Ham petrol fiyatları, OPEC üyesi Libya'da hükümet karşıtı protestoların başladığı 15 Şubat'tan bu yana yüzde 18 ralli yaptı. Tunus'ta ve Mısır'da yaşanan protestolar, her iki ülke liderinin istifasıyla sonuçlanmıştı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da gerçekleşen hükümet karşıtı gösteriler arasında en şiddetlisi Libya'da yaşanıyor.