Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perşembe gününe negatif ancak sakin bir tonda başlayan global piyasalar, Avrupa seansının başlamasıyla hızlı satış moduna geçti. Tüm riskli varlıklarda çözülmeler yaşanırken, günün devamında euro ile ilintili varlıklar dayanmaya çalıştılar.

Doğu Avrupa para birimleri gün boyu dolara karşı artıda seyir gösterdi. Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen şahin yorumlar sonrasında euronun güçlendiğini gözlemledik. Gelen yorumlarda, bundan sonra faizlerin sadece yukarı gidebileceği belirtilince zaten son günlerde güçlenen paritenin daha da ivme kazandığına şahit olduk. Son günlerde piyasalarda İngiltere MB’nın ve Avrupa MB’nın faizleri FED’den önce artıracağı fiyatlanıyor, bu da euro ve pounda ABD doları karşısında alış getiriyor.

Global piyasalar günün devamında tepki vermeye çalışırken TL bazlı varlıkların negatif ayrıştığını gördük. Gösterge tahvil faizi % 8.84 bileşiğin üstünü denerken gelen alışlarla günü % 8.69 bileşikten kapattı. Dolar / TL ise 1.61 seviyesinin üstünü denedikten sonra 1.60’a kadar geri çekildi. Yarım euro + yarım dolar olarak oluşturulan sepet kur ise 1.91 seviyesine yakın seyretti. En ciddi satış Borsada yaşandı. İMKB 100 endeksi günü 2.370 puan düşerek kapattı. 200 günlük ortalamasının da altına sarkan İMKB’de kapanış 60.760 puandan gerçekleşti.

İMKB’de işlem hacmi rekoru kırıldı

Yaşanan sert satışların hacimli olması da dikkat çekti. Dünkü işlemler sonunda İMKB TÜM Endeksi’nde toplam işlem hacmi 4 milyar 810 milyon TL oldu. Bu hacim, daha önceki rekor olan 4.5 milyar TL’nin de üstüne çıkmış oldu. Dünkü yüksek işlem hacminin ardından ay sonunda gelecek para çıkışı ve hangi hisselerde olduğu bilgisi daha da fazla beklenir hale geldi.

Bugün Almanya’nın eyaletlerinden gelecek olan TÜFE rakamları (10:00 – 13:00), İngiltere 4. çeyrek büyüme rakamı (11:30) ve ABD 4. çeyrek büyüme rakamı (15:30) takip edilecek, yine ABD’den gelecek kişisel tüketim verisi (15:30) de önemli olacak.

Sabah saatlerinde euronun dolar karşısındaki gücü korunurken Asya’da gevşeyen petrol fiyatlarına olumlu tepki verildiği gözlendi. Artı bir açılış yapan Avrupa hisse senetlerinin ise gün boyu yeşillerini koruyup koruyamayacağı önemli olacak. ABD 10 yıllıkları hala % 3.45 seviyesinin altına işlem görüyor ve tehlike geçmedi sinyali veriyor. Diğer taraftan spot altın da 1.410 dolar / ons düzeyinde. Adeta herşeyin başlangıcı olan petrol fiyatları Avrupa seansının başlamasıyla tekrar tırmanışa geçerken yine de 100 doların altında. Brent petrol ise 113.60 dolar seviyesinde.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü