Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını çeyrek puan (25 baz puan) artırdı.

Bankadan yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde 0,25 artırılarak yüzde 8'e yükseltildiği, gecelik repo oranının da yüzde 3'e çıkarıldığı belirtildi.

Fiyat artışlarının Şubat ayında yavaşlamasına karşın enflasyonist baskıların önemli oranda devam ettiğine dikkati çekilen açıklamada, 28 Şubat Pazartesi günüden itibaren geçerli olacak kararın, yüksek enflasyon beklentilerine ve ekonomik büyümedeki risklere karşı önlem olarak alındığı vurgulandı.

Yerleşik olmayan şirketler için banka kredilerinin zorunlu karşılık oranlarını 100 baz puan (yüzde 1) artırarak yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e, diğerleri içinse 50 baz puan (yüzde 0,50) artırarak yüzde 3,0'ten yüzde 3,5'e çıkaran Rusya Merkez Bankası, 1 Aralık 2008 tarihinden bu yana ilk kez faiz oranlarını yükseltmiş oldu.

Uzmanlar, bu yıl için enflasyon oranının yüzde 7-8 aralığında olmasını bekliyor.

"Ruble’nin TL’ye karşı cazibesi daha da artacak"

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, bugünkü faiz artırımı sonrası Ruble’nin TL’ye karşı cazibesinin daha da artacağını, bunun da TL açısından olumsuz bir gelişme olduğunu belirtti. Cömert, kısa vadede TL’de tepkiler dışında kalıcı bir değer kazancı beklemediklerini de sözlerine ekledi.