Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Perşembe günü ham petrol fiyatlarının 2,5 yılın zirvesi olan 103.40 dolar seviyesine çıkmasının ardından Avrupa seansında başlayan gerilim, riskli varlıkları vurdu ve yurtiçi piyasalar gerginliği fiyatladı. Artan petrol fiyatlarının cari açığı artırıcı etkisi ve enflasyon üzerinde yapacağı yukarı yönlü baskı sebebiyle yatırımcılar TL bazlı varlıklarda satışa geçti.

Döviz piyasası ve sabit getirili cephesi hisse senetlerine göre, daha sakin kalmasına karşın, bileşik endeksin 2370 puanlık düşüş gösterdiği gözlendi. ABD seasının açılmasıyla diplerden gelen alışlar, yerini tepkiye bıraktı. Yine de günü kırmızıda tamamlayan ABD hisse senetleri kapanışın ardından Asya seansındaki vadeli işlemlerde alımlara devam etti.

Asya Borsalarında da gelen alışlar sürdü

Asya borsalarında da gelen alışların devam ettiği gözlendi. 100 doların altına gevşeyen petrol fiyatları risk iştahına destek verirken, ABD 10 yıllıkları gibi güvenli limanların alışlara tam anlamıyla katılmadığı ve temkinliği kaldığı görüldü.

Gün boyu Avrupa'da devam eden alışlar, ABD seansının da açılmasıyla hızlandı. Avrupa'nın çevre ülkelerinde alımların yüzde 1'i geçtiği gözlemlendi. İngiltere'de ise yeni devreye giren sistemde sorun olması sebebiyle işlemler iptal edildi ve borsa uzun süre kapalı kaldı.

ABD'de büyüme hızı beklenenden düşük geldi

ABD'de 4. çeyrek büyüme hızının yüzde 3.2'den yüzde 2.8'e revize edilmesi moralleri bozmadı. Diğer yandan Libya'dan gelen can kaybı haberleri de piyasa tarafından takip edildi. Euro'nun dolara karşı 1.38 seviyesinin üstünü test ettiği görüldü. Günün devamındaysa, alımlar geri verildi ve parite eksiye geçerek 1.3750 desteğine geri çekildi.

Yurtiçinde TL'nin dolara karşı 1.60 seviyesini direnç yaparak altında kalmaya çalıştığı gözleniyor. Tahvilde dün kapanışa doğru gelen alımların devamıyla %8.60 seviyesine doğru hareket yaşanırken, % 8.63'ten kapandığı görüldü.

İMKB'de devam eden alımlar gün içi yüzde 1.5'a kadar vardı. Son geçen işlemlerde endeks değeri 61.400 olarak kaydedildi.

Önümüzdeki hafta yurtiçinde TÜFE verisi, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verileri takip edilecek.