Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki çatışmaların Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan ülkede petrol üretimini sekteye uğratması ve fiyatların 2 yıl içinde ilk kez 100 doların üzerine çıkmasıyla hedge fonlar petrolde uzun pozisyonlarını rekor seviyeye çıkardı.

Fonlar ve diğer büyük spekülatörler, 22 Şubat'ta sona eren yedi günlük süreçte net uzun pozisyonlarını yüzde 30 oranında artırdı. Bu, ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu'nun verilerine göre, Haziran 2006'dan bu yana en büyük rekor.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarını tehdit edenlerle mücadele edeceğini açıklamasının ardından 24 Şubat'ta petrol, New York'ta 103.41 dolar/varil oldu. Ülkedeki protestolar, Tunus'ta ve Mısır'da ülke liderlerinin istifasına yol açan ayaklanmaların ardından alevlenmişti.

Houston'daki Oil Outlooks & Opinions'ın Yöneticisi olan Carl Larry, "Para yöneticileri, Ortadoğu'daki olayların çözüme çok uzak olduğunu görüyor. Petroldeki yukarı yönlü seyir, olayların ne kadar kötüleşeceğine bağlı olarak sürebilir. Gerçekçi olmak gerekirse, böyle bir devrim ikliminde petrolün varilinin 150 dolar olması kaçınılmaz" diye konuştu.

Nisan vadeli ham petrol kontratının varili 25 Şubat'ta 60 cent veya yüzde 0.6 artarak Nymex'te 97.88 dolardan işlem gördü.

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı'nın geçen haftaki raporuna göre, günde 1.6 milyon varil petrol pompalayan Libya'da üretim yarı yarıya düştü.