Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki düşüşler ve ABD'de artan kişisel gelirlerin küresel ekonomik toparlanmaya yönelik güveni artırması sonrası yükseldi. Bu yükselişle birlikte, bölgesel gösterge endeks üçüncü gün üst üste çıkış gerçekleştirdi.

Dünyanın bir numaralı madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., bakır fiyatlarının dün New York'ta üçüncü seans üst üste yükselmesi sonrası, Sydney'deki işlemlerde yüzde 0.9 değer kazandı. Japonya'nın ikinci büyük otomotiv şirketi Honda Motor Co., Japon yenindeki düşüşün de desteği ile, Tokyo piyasasında yüzde 1.4 yükseldi. Shinsei Bank Ltd., Credit Suisse Group AG'nin tavsiyesini yükseltmesinin ardından % 5.8'lik bir sıçrama gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 14:13'te, yüzde 0.8 yükselerek 138.62 puana çıktı. Şubat ayında yüzde 0.6 yükselen endeks, Ortadoğu'daki siyasi kargaşadan dolayı, geçen hafta yüzde 2.1 düştü. Endeksteki 10 sektör grubu da yükseliş gösterdi.

Sydney'deki Platypus Asset Management Ltd.'den Prasad Patkar, "Petrol fiyatlarının temel göstergeleri daha iyi yansıttığı bir seviyeye düşmesi herkes için daha iyi. Eğer petrol arz sıkıntılarından dolayı yükselirse ve yüksek seviyelerde kalırsa, bu durumbüyüme üzerinde diğer bir yük olacak. ABD ekonomisi de iyileşiyor görünüyor" dedi.

Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 0.9 yukarıda. Merkez Bankası'nın bugün faizi gelişmiş ülkeler arasındaki en yüksek seviyede bıraktığı Avustralya'da, S&P/ASX 200 Endeksi fazla bir değişiklik göstermedi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi önceki seviyelerini korudu. Güney Kore'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalıydı.