Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, Asya ve ABD'deki ekonomik verilerin küresel ekonomideki toparlanmanın hız kazandığı görüşüne katkıda bulunmasının ve bunun da daha güvenli varlıklara olan talebi düşürmesinin ardından, önemli para birimleri karşısında gevşedi.

Japon para birimi, euro karşısında, ekonomik verilerin Asya hisse senetlerindeki kazançları azaltması ve yüksek getirili menkul kıymetlere yönelimi artırması sonrası, ikinci gün üst üste düşüş gösterdi. Çin'de imalat sanayiinin beklenenden daha fazla genişlemesi ile birlikte, Malezya Ringgit'i üçüncü gün üst üste yükseldi. Euro ise dolar karşısında, Avrıupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin faizlerin artacağı yönünde işaret verebileceği beklentilerine bağlı olarak yükseldi.

FX Prime Corp.'un Tokyo ofisinden Marito Ueda, "Asya ve ABD gibi dünya çapında ekonomiler güçlü bir şekilde toparlanıyor görünüyor. Risk iştahı artabilir ve buna bağlı olarak yene satış gelebilir" dedi.

Yen euro karşısında, dünkü New York seviyesi olan 112.91'den bugün Tokyo saati ile 14:31'de 113.43'e düştü. Japon para birimi, dolar karşısında, 81.78 seviyesinden 82.15 seviyesine geriledi. Euro ise dolar karşısında 1.3806 dolardan 1.3807 dolara geldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 yükselirken, Nikkei Endeksi dün Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yüzde 0.6'lık çıkışın ardından yüzde 1 yükseldi.