Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası hisse senetleri, düşen petrol fiyatlarının enerji maliyetlerine ilişkin endişeleri azaltması ve ekonominin iyileşmekte olduğunu gösteren veriler sonrası, üçüncü gün üst üste yükseldi. Bu yükselişler, Nikkei 225 Endeksi'nin son bir ayın en hızlı çıkışını yapmasını sağladı.

Japonya'nın piyasa değeri açısından en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 3.3 yükseldi. Bir bölümü J. Christopher Flowers'a ait Shinsei Bank Ltd, Credit Suisse Group AG'nin tavsiyesini yükseltmesi sonrası yüzde 7.7 yükseldi. Japonya'nın en büyük reklamcılık şirketi Dentsu Inc., Facebook Inc.'nin şirketi satış ve pazarlama temsilcisi olarak seçmesi sonrası yüzde 4.9 değer kazandı.

Nikkei Endeksi yüzde 1.2 yükselerek 10,754.03 puandan kapandı. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi ise yüzde 1.3 yükselerek 963.70 puana çıktı. Endeks, Libya'daki olayların petrol fiyatlarını yükseltmesi ile birlikte, geçen hafta yüzde 3.3 düşmüştü.

Tokyo'daki STB Asset Management Co.'dan Junichi Misawa, "Libya'yla ilgili kaygı geçen hafta yükseldi, ancak piyasa şimdilerde sakinleşti. Zira olaylar yayılmayacak gibi görünüyor. Libya gibi özel faktörler bir yana bırakıldığında, küresel ekonomi genel anlamda iyileşiyor" dedi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) vadeli kontratı bugün yüzde 0.3 yükseldi. Endeks dün New York'ta, ABD'de kişisel gelir verisinin beklenenden iyi çıkması ve işletme koşullarını gösteren verinin 22 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası yüzde 0.6 yükselmişti.

Topix Endeksi, dünkü değeri dikkate alındığında, 2011 yılında yüzde 5.8 yükseldi ve Asya-Pasifik bölgesinde en hızlı yükseliş gösteren endeks oldu.