Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'da yaşanan olayların petrol üretimini kesintiye uğramasının ardından İran'da planlanan gösterilerin Ortadoğu'da üretimi etkileyeceğine dair endişelerle petrol fiyatları bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ikinci büyük üreticisi olan İran'da hükümet yetkililerinin protestoları organize eden muhalefet liderlerini tutuklamasıyla vadeliler yüzde 0.6 yükseldi.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Libya'daki çatışmalar nedeniyle petrol üretiminde günlük 850,000 varil kadar bir düşüş oldu.

Suudi Arabistan'ın dün Libya'da kesilen üretimi telafi edeceklerini açıklamasının sonrasında petrol fiyatları düşmüştü. Tokyo'daki Mitsubishi Corp.'ta yönetici olan Anthony Nunan, fiyatların daha da yükselme ihtimali olduğunu belirtti.

Nisan vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 58 sent artarak 97.55 dolar oldu. Kontrat, Singapur'da saat 2:37 itibariyle 97.51 dolardaydı. Dün, kontrat 91 sent düşüşle 96.97 dolar olarak 22 Şubat'tan beri en düşük seviyeye inmişti. Fiyatlar, geçen ay yüzde 5.2 arttı.

Londra'daki ICE Futures Europe'ta Nisan vadeli Brent tipi ham petrol kontratın varili yüzde 0.5 yükselerek 112.34 dolardan işlem gördü. Dün yüzde 0.3 gerileyen kontrat, Şubat ayını yüzde 11 daha yüksek seviyeden kapadı.