Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 01.03.2011 - Halka açık Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) piyasa değeri 2010 yılında 1,9 milyar dolardan yüzde 266 artışla 7 milyar dolara yükseldiği bildirildi.

Başkanlığını Halil Eroğlu'nun yürüttüğü Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) tarafından yapılan ''2010 Yılı GYO Değerlendirme Raporu''na göre, 2010 yılında izlenen değer değişiminde yeni halka açılan GYO'ların etkisi belirgin oldu.

Emlak Konut GYO başta olmak üzere 2010 yılında halka açılan 6 GYO ve YO'dan GYO'ya dönüşen bir şirketin katkısı ile halka açık GYO'ların toplam piyasa değerinde gözlenen değişiminin yüzde 88'i, 4,5 milyar dolarlık kısmı, yeni halka arzlardan kaynaklandı.

Geçen yıl halka açılan GYO şirketlerinin yıl sonu piyasa değerleri toplamı tüm sektör piyasa değerinin yüzde 64'ünü oluşturdu. 2010 yılında halka açılan şirketlerin katkısı ile sektörün net aktif değer toplamında da piyasa değerine benzer bir artış görüldü, 31 Aralık 2010 tarihli net aktif değerinin yüzde 65'i yeni halka açılan GYO'lardan kaynaklandı, Türkiye'nin en büyük GYO'su olan Emlak Konut GYO'nun halka açılması sektör toplamlarının değişiminde etkili oldu.

2010 yılında 6 GYO halka açıldı ayrıca, Avrasya YO, GYO'ya dönüşmüştü.



-4 ŞİRKET 1 MİLYAR DOLAR-



Dört büyük GYO şirketi halka açık GYO'lar net aktif değer büyüklüğünün yüzde 79'unu oluştururken, halka açık GYO'lar 2010 yılsonu net aktif büyüklüklerine göre değerlendirildiğinde, dört GYO şirketi; Emlak Konut GYO, Torunlar GYO, İş GYO ve Sinpaş GYO, 1 milyar TL üstünde net aktif değeri ile büyük ölçekli GYO'ları oluşturdu.

Diğer şirketler arasında Akmerkez GYO 795 milyon liralık net aktif değeri ile orta ölçekli olarak nitelendirilirken, kalan 16 GYO şirketinin 2010 yıl sonu net aktif değeri 300 milyon lira ve altında gerçekleşti.



-GYO ŞİRKETLERİNİN BORSA'DAKİ PAYI BELİRGİNLEŞTİ-



Halka açık GYO'ların piyasa değerine göre İMKB'deki payı 2010 yılında gerçekleşen halka arzlar ve değer artışı etkisinde belirginleşti.

GYO sektörünün cari piyasa değerine göre İMKB'deki payı yüzde 2,5'i seviyesinde iken, ABD'de New York Borsası S&P endeksi kapsamında GYO şirketlerinin payı yüzde 1,5, Japonya Tokyo borsasında ise yüzde 1,2 seviyesinde gerçekleşti.

Raporda, ''2010 yılında 6 GYO şirketi halka açılmış olup, 2011 yılında 8 GYO'nun daha halka açılması beklenmektedir. Bunlardan iki tanesi İMKB'ye başvuru yapmış durumdadır. Ayrıca büyük ölçekli inşaat gruplarının GYO oluşturma çalışmaları yaptığı basında yer almakta olup, değişen mevzuata göre GYO kurulduktan sonra 3 ay içinde halka açılmaları gerektiği için 2011'de daha çok sayıda GYO halka arzı görebiliriz'' değerlendirmesine yer verildi.