Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İZMİR (A.A) - 01.03.2011 - Tolga Albay - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şubat ayı ihracatının yüzde 24,19 olduğunu belirterek, ''Eğer Ortadoğu'da sorunlu ülkelere yapılan ihracat da olağan seyirde olsaydı bu ayki ihracat artışımız yüzde 28,5 olacaktı'' dedi.

TİM tarafından Denizli İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen toplantıyla 2011 Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı.

Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Selma Aliye Kavaf'ın da katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Büyükekşi, şubatta ihracatın, 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 24,19 artışla 10 milyar 165 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini, geçen yıl 16 milyar 94 milyon 185 bin dolar olan iki aylık ihracatın da yüzde 22,56 artışla 19 milyar 726 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Rakamların ihracat hedefinin yakalanacağı ve 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırılacağını gösterdiğini dile getiren Büyükekşi, döviz kurları üzerindeki baskı mekanizmasının ortadan kalkmasıyla faizlerin düştüğünü, Döviz rezervlerinin arttığını, döviz kurlarının gerçek değerine doğru hareket etmeye başladığını söyledi.

Bu gelişmelerin etkisiyle ihracatın hızlı bir tempo kazandığını söyleyen Büyükekşi, şunları kaydetti:

''Aylık artış hızımız tek haneli rakamlardan çift haneli rakamlara yükseldi. Bu ay ise ihracatımızda yüzde 24,2 artış oranı yakaladık. Hem de Ortadoğu'da yaşanan sorunlardan dolayı bazı ülkelere ihracatımızın düştüğü bir ayda. Yaptığımız simülasyonda, eğer Ortadoğu'da sorunlu ülkelere yapılan ihracat da olağan seyirde olsaydı, bu ayki ihracat artışımız yüzde 28,5 olacaktı.

'Dalgalı kur siteminin işleyişinin önündeki engelleri kaldırın' derken bir çözümün mümkün olduğunu biliyorduk. Geminin direğini kırmadan rüzgarı arkamıza aldık.

Ocak ayında ithalatın çok yüksek çıkması, bizim geçen sene gündeme getirdiğimiz konuların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Alınan önlemlerde maalesef geç kalındı. Ancak bundan sonraki aylarda daha iyi sonuçlar çıkacağını öngörüyoruz.

Hafta sonu Merkez Bankası Başkanı, Türkiye'den 10 milyar dolara yakın sıcak paranın çıktığını söyledi. Biz her zaman sıcak paranın zararlı olduğunu söylüyorduk. İhracatçı çıkan paranın çok üzerinde bir rakamı kalıcı olarak Türkiye'ye getirecek.

Bu politikanın kararlılıkla arkasında durulmasını istiyoruz. Mart ayı içinde Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir indirim ve karşılık oranlarını artırmasını bekliyoruz.''



-ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER-



Kuzey Afrika ile Yakın ve Ortadoğu ülkeleri coğrafyasının ihracat içinde yüzde 26,7, ithalatta yüzde 11, pay aldığını, bu ülkelerde kuvvetli bir değişim ve demokrasi talebinin bulunduğunu belirten Büyükekşi, Ortadoğu halklarının gitmek istediği yönün Türkiye'nin gittiği yön olduğuna dikkati çekti.

Toplumsal gelişmelerin yaşandığı ülkelere olan ihracatın olumsuz etkilendiğini ama olaylar durulmaya başlayınca tekrar eski temposunu yakaladığını ifade eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bölgenin tamamı düşünülünce ihracatın seyrinde radikal bir değişiklik yok. Düşüşün olduğu yerleri diğer ülkelerdeki artışlar telafi etmektedir.

2011 yılının ilk iki ayında ihracatta Mısır'a yüzde 21, Tunus'a yüzde 38, Libya'ya yüzde 6 düşüş yaşanırken, İran'a yüzde 61, Irak'a yüzde 40, Suudi Arabistan'a yüzde 33, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 144 artış yaşadık. Artış miktarı, azalış miktarının üzerindedir. Geniş Ortadoğu coğrafyasına olan ihracat artışı yüzde 25 civarında artmaya devam ediyor.

Uzun vadeli baktığımızda biz bu pazarlardan uzaklaşmayacağız. Çok büyük bir emekle ve özveriyle yakaladığımız pazarımızı büyüterek yolumuza devam edeceğiz.''

İhracatçının alacaklarını sigortalaması gerektiğine dikkati çeken Büyükekşi, Halkbank ve VOB ile protokol yaptıklarını, ihracatçıya döviz kuruna karşı uygun şartlarda her türlü hedge imkanını sağladıklarını, bu ay içinde de Eximbank ile option protokolü yapacaklarını ifade etti.

Büyükekşi, ''Kurun seviyesi, ihracatçı eğilim anketlerinde dile getirilen ideal düzeyde. Bu durumda fiyat verildiği andan itibaren ihracatçılarımızın kendilerini hedge etmesini istiyoruz. Tüm ihracatçılara buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum'' dedi.

Şubat ayında ihracatta Almanya'ya yüzde 28, İngiltere'ye yüzde 28, Hollanda'ya yüzde 33, Belçika'ya yüzde 31 artış sağladıklarını, Brezilya'ya yüzde 36, Rusya'ya yüzde 57, Hindistan'a yüzde 19 ve Çin'e yüzde 9 daha fazla ihracat yaptıklarını dile getiren Büyükekşi, ABD'ye yapılan ihracatın da yüzde 37 arttığını ifade etti.

Büyükekşi, Sakarya'nın Şubat ayında ihracatını yüzde 50 artırarak, en fazla yükselten il olduğunu, bunu Kocaeli ve Denizli'nin takip ettiğini belirtti.