Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WASHINGTON (A.A) - 01.03.2011 - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, petrol fiyatlarındaki yükselişin küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Strauss-Kahn yaptığı açıklamada, ''Petrol fiyatlarındaki artış uzun süre bu seviyede kalırsa küresel ekonomideki büyüme zarar görebilir'' dedi.

Dünya Bankası Küresel Ekonomiler Bölümü Başkanı Andrew Burns de yüksek petrol fiyatlarının uzun süre devam etmesinin gelişmekte olan ülkeleri önemli ölçüde etkileyeceğini, ancak finansal krizden bu yana güçlü biçimde toparlanmalarını raydan çıkarmasının mümkün olmadığını söyledi.

Petrol fiyatlarının bir yıl ya da daha uzun süre yüksek seviyelerde seyretmesi halinde gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin yüzde 0,2 ile yüzde 0,4 arasında zarar görebileceğine dikkati çeken Burns, ''Eğer fiyatlar önemli bir süre yüksek kalmayı sürdürürse örneğin bir yıl bunun gayri safi yurtiçi hasıladaki etkisi önemli ve hissedilir olur, ancak gelişmekte olan ekonomilerde gördüğümüz büyümedeki toparlanmayı rayından çıkaracak kadar büyük etkisi olmaz'' diye konuştu.

Son aylarda petrolün varil fiyatının 15-20 dolar yükselmesinin endişe verici olduğunu belirten Burns, bu yükselişin düşük büyüme gösteren gelişmiş ülkelere karşın yüzde 6 ve daha fazla büyüme sağlayan gelişmekte olan ülkeler için ''felaket bir vaka'' olmadığını ifade etti.

''Farzedelim ki Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki durum fiyatları yükseltmiyor, o zaman bu fiyatların aralık ayında gördüğümüz seviyelere inmesi lazım. Bu senaryoya göre, fiyatlardaki artışın göreli olarak düşük etkisi olması gerekiyor'' diyen Burns, ancak Ortadoğu'daki siyasi belirsizliğin uzun süre devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelerin o zaman akaryakıtın maliyetinin etkisini hissetmeye başlayacağını belirtti.

Burns, petrol fiyatlarındaki yükselişten en fazla yüksek cari açık veren yoksul ülkelerin etkileneceğine işaret etti.



-PETROL FİYATLARI-



Bu arada ABD ham petrolünün varil fiyatı nisan ayı teslimi 87 sent artarak 97,84 dolar oldu.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı nisan ayı teslimi de 85 sentlik yükselişle 112,65 dolara çıktı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı geçen ay yüzde 10'dan fazla değer kazandı, bu Mayıs 2009'dan bu yana en büyük aylık artış olarak kaydedildi.