Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar önemli paralar karşısında düştü. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yapacağı konuşmada teşvik tedbirlerine devam edileceğini söylemesi bekleniyor ve bu beklenti sonucu ABD dışında diğer yerlerde faizlerin daha önce yükseltieleceği yolundaki algılama doları olumsuz etkiliyor.

Yen ve İsviçre Frangı, yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklara yönelmesinin etkisi ile düştü. Euro, Avrupa Komisyonu'nun Euro Bölgesi büyüme tahminini yükseltmesinin ve enflasyonun 2011'in büyük bölümünde Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde kalacağını kaydetmesinin ardından değer kazandı. Kanada Doları ise, Kanada Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi, son üç yılın en yüksek düzeyine çıktı.

New York'ta Bank of New York Mellon Corp.'un kıdemli Döviz stratejisti Michael Woolfolk, "Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası ve belki de Kanada Merkez Bankası'nın Fed'den önce faiz artıracağı, piyasanın görüşü haline geliyor. Bu haftaki veriler ve olaylar, faizlerin gittiği yön konusundaki ince ayar üzerinde odaklanacak" dedi.

Dolar euro karşısında, New York saati ile 08:51'de, yüzde 0.1 düşerek euro başına 1.3821 dolara indi. Dünkü New York seviyesi 1.3806 dolardı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında, 112.91 seviyesinden 113.43 seviyesine yükseldi. Japon para birimi dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek dolar başına 82.09 yen seviyesine indi. İsviçre Frangı yüzde 0.3 düşerek euro başına 1.2867 franga indi.

Yen önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti.

Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, TSİ 17:00'de açıklanacak olan ABD ISM İmalat Sanayi verisi öncesi yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Bloomberg'ün araştırmasına göre, imalat sanayi verisinin son yedi yılın en yüksek seviyesinde çıkması bekleniyor.