Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, BloombergHT'de Borsaların birleştirilmesi konusunda bir çalışma olduğu yolunda çıkan haberi değerlendirdi. Haberde, Ankara'nın üç büyük borsayı birleştirmek için bir plan üzerinde çalıştığı belirtilmişti. Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası’nı, İMKB’nin çatısı altında toplamayı amaçlayan bir projede önemli aşama kaydedildi.

Sermaye piyasalarını kökten değiştirecek ve Güney Kore modelini örnek alan projenin hayata geçirilmesi durumunda kurulacak yeni borsanın isminin büyük ihtimalle “Türkiye Borsası” ya da “Türkiye Menkul Kıymetler Borsası” olabileceği belirtiliyor.

Borsaların birleşmesi ile ilgili olarak, VOB'un kuruluşunda yer alan Adalet ve Kalkınkma Partisi İzmir milletvekili Tuğrul Yemişçi, bu hamlenin Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu dile getirdi.

BloomberhgHT'nin sorularını yanıtlayan Yemişçi, "İMKB, iAB ve VOB var, fakat tarım ürünlerine dayalı spot borsamız yok." dedi ve "Bu konuyla ilgili yasayı çıkardık. Bu da kurulduğunda 4. borsamız da gelmiş olacak. Fakat ideal olan tüm borsaların aynı çatı altında idare edilmesi." yorumunda bulundu.

Yapılanın önemine dikkat çeken Yemişçi "İzmir'deki VOB anaonim şirket şeklinde ve tamamen özerk bir proje fakat İMKB ve Altın Borsası'nın yapısı bu şekilde değil. Dolayısıyla bu yapıları birbirine uyumlu hale getirmek lazım. Ama ilk şart olarak İMKB de kamu kurumu olmaktan çıkıp şirketleşmeli. Bunun hiçbir mahsuru yok. Ardından hisseler birleştirilip paydaşlar arasında bölünebilir. Bu gönül rızası ile yapılabilecek bir şey" açıklamasında bulundu.

VOB'un İzmir'de kalması gerektiğini savunan Yemişçi, "Operasyonun nerede yapıldığı önemli değil, zaten borsa elektronik. Ama idari olarak hepsinin İstanbul'da olması borsaları daha da büyütür. Ayrıca hem yakın çevremizdeki ülkelerde hem de dünyada daha da iddialı bir hale gelmiş oluruz. Türkiye finans piyasalarının da bana göre buna ihtiyacı var" dedi.

VOB'un beklenen başarıyı yakaladığını söyleyen Yemişçi; "Günde 3,5 milyar işlem hacmini yakalayan bir borsanın 4 - 5 senede bu hale gelmesini biz zaten planlamıştık. Ancak burada eksik olan opsiyon kısmının devreye girmemesi." örneğini verdi.