Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki protesto gösterilerinin petrol arzına zarar verebileceği endişeleri ile yükseldi ve son bir haftanın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı. ABD'de New York Borsası hisse senetleri, yükselen enerji fiyatlarının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği yönündeki endişelere bağlı olarak, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Hazine kağıtları düşerken, Dolar Endeksi dalgalı seyrediyor.

Nisan vadeli Nymex petrolünün varil fiyatı, New York saati ile 10:08'de, yüzde 1.5 yükselerek 98.45 dolara çıktı. Standard & Poor's 500 Endeksi, dün üst üste üçüncü ayı da yükselişle kapattıktan sonra, bugün yüzde 0.2 düşerek 1,324.49 puana indi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 4 baz puan yükselerek % 3.47'ye çıktı.

Petrol fiyatları, Libya'daki protestoların OPEC'in ikinci büyük üreticisi İran'a da sıçrayacağı endişesi ile yükseldi. Yüksek enerji fiyatlarıının tüketici harcamalarını ve şirket karlarını olumsuz etkileyeceği endişeleri, ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi verisinin Şubat ayında 2004'eten bu yana en hızlı artışını göstermesinin olumlu etkisini gölgeledi.

ISM İmalat Sanayi Endeksi Şubat ayında, Ocak ayındaki seviyesi olan 60.8'den 61.4 seviyesine yükseldi. Piyasadaki beklenti bu verinin 61 seviyesinde çıkması yönündeydi. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde büyüme olduğunu işaret ediyor.