Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Ortadoğu'da gerilimin yayılmasının perol fiyatlarını 100 doların üzerine çıkarması ve bunun da yüksek enerji fiyatlarının küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği endişelerini artırması sonrası, dört gün sonra ilk kez düştü.

Qantas Airways Ltd., Libya'daki gerginliğin yoğunlaşması ve İran'da göstericilerin yürüyüş yapması sonrası petrolde görülen yükselişten sonra değer kaybetti ve diğer havayolu hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. hisseleri Tokyo Borsası'nda % 2 kayıp yaşadı. Japonya'nın bir numaralı likit kristal ekran üreticisi Sharp Corp., Morgan Stanley'in not indirimi sonrası yüzde 4.5 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeks, Tokyo saati ile 13:05'te, yüzde 1.1 düşerek 137.50 seviyesine geriledi. Endeksteki 10 sanayi grubunun tümü düşüş gösterdi ve bu düşüşler endeksin bu yılki kazançlarını geri vermesine neden oldu. Endeks geçen hafta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yönetim karşıtı protestoların etkisi ile yüzde 2.1 düşmüştü.

Tokyo'daki Nikko Cordial Securities Inc.'den Hiroichi Nishi, "Küresel ekonominin geleceği hakkındaki belirsizlik tekrar ortaya çıkıyor. Enflasyonun gelişen ülkelerde artacağı ve yüksek maliyetlerin imalatçı şirketlerin karlarını olumsuz etkileyeceği yönünde endişeler var" dedi.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 düştü. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, ekonominin dördüncü çeyrekte beklendiği gibi yüzde 0.7 büyümesi haberi ile birlikte yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.3 aşağıda seyrediyor ve endeksin dünkü yüzde 1.6'lık düşüşünü daha da genişleteceğini işaret ediyor. ABD hisse senetleri dün, yükselen petrol fiyatlarının iyi çıkan ABD imalat sanayi verisinin olumlu etkisini gidermesi sonucu düşmüştü.