Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrolün varilinin 100 dolar üzerine çıkmasının enflasyonu yükselteceği ve küresel büyümeyi yavşlatacağına dair endişeleri tetiklemesiyle bakır, kurşun ve çinko fiyatları Londra'da ikinci günde düştü.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.7 kadar gerilemeyle 9,786.25 dolar/metrik ton oldu ve Singapur'da 9,386 dolardan işlem gördü. Çinko, yüzde 0.8 düşerken kurşun ise yüzde 0.6 değer kaybetti.

New York Comex piyasasında bakır fiyatları 4.4810 dolar/lb olmadan önce yüzde 1.2 kadar geriledi.

Guolian Futures Co.'da analist olan Yin Songyu, "Kısa dönem temel göstergeler düşmezken piyasada yüksek petrol fiyatlarından kaynaklanan hassasiyet metal fiyatlarına da ağırlık yapıyor. ABD'den gelen ekonomik veriler de son zamanlarda çok destekleyici oldu" diye konuştu.

Mayıs vadeli metal, Shanghai Futures Exchange'te yüzde 0.4 kadar düşüşün sonrasında yüzde 0.4 yükseldi ve 74,290 yuan (11,299 dolar) oldu.

Shanghai'in en büyük spot piyasası olan Changjiang'te spot bakır dört gün içinde ilk kez 72,650 yuan/ton'a düştü.

Libya'daki isyanın İran'a sıçrayacağına dair spekülasyonla petrol fiyatları New York'ta 100 doların üzerinden işlem görüyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün yaptığı konuşmada, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda kalıcı bir etki yapmayacağını söylemişti.