Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, bankalar soruşturması konusunda Bloomberg HT'ye özel olarak yaptığı değerlendirmede, tedirginliğe gerek olmadığını ve herşeyin soruşturma ile netlik kazanacağını söyledi.

Bugün itibariyle önlerinde olan işlemin bankacılık sektöründe açılan ve maaş promosyonları konusunda centilmenlik anlaşması yapıldığına ilişkin iddia, delil ve savunmaları içeren bir soruşturma dosyası olduğuna işaret eden Kaldırımcı, şunları kaydetti:

''Sektörde bu çapta bir soruşturma ilk defa Kurul gündemindedir. Muhtemeldir ki, sözlü savunma toplantısına çok sayıda üst düzey yöneticinin de katılmış olması spekülatif yorumların yapılmasını kolaylaştırmıştır. Konunun maksadı aşan değerlendirmelere gerekçe teşkil etmemesi gerekir. Rekabet Kurumu tabi olduğu mevzuat çerçevesinde müzakere ve değerlendirmelerini yaparak en uygun kararı verecektir.''

Dün Rekabet Kurumu tarafından bankacılık sektöründe 8 banka hakkında sürdürülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı yapılmıştı.

Soruşturmaya ilişkin kurulun nihai kararının 10 Mart 2011 Perşembe günü saat 14.00'de açıklanması bekleniyor.

Kaldırımcı'nın açıklamalarının ardından yüzde 1 ekside açılan İMKB 100 endeksinde bankaların önderliğinde eksiler telafi edilerek yüzde 0.5'lik yükseliş gerçekleşti. Gün boyu bankacılık hiselerinin performansı yakından takip edilecek.

İMKB 100 endeksinde dünkü rekabet kurumu toplantısının ardından bankacılık sektöründe satışlar hızlanmıştı. Bugün de güne eksiyle başlayan endekste % 0.55'e yakın kayıplar olduğu görülüyor
 
dolar tl 1.6220'yle güne başlarken, daha sonra ... seviyesinde dengelendi.

Dolar, 1.62 seviyesine en son Nisan 2009'da çıkmıştı.

% 9'u gören 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise aşağı geldi. Bileşik faiz şu anda ... seviyesinde.

Bileşik faizde % 8.5'un altına inebilmek zor

Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede küresel piyasalarda ve içerideki enflasyon konusundaki endişelerle artık biileşik faizde % 9'ların üzerinin telaffuz edileceğini ve % 8.5'ların altının zorlaştığını dile getirdi. Tözge, gelişmekte olan ülkelerdeki faiz artırımlarının da aşağı yönlü potansiyelin azalmasına sebep olduğunu ifade etti.

Kurda 1.62 seviyesinin test edilmesine dair ise Tözge, hareketin panik yaşanmadan gerçekleşmesine dikkat çekerek, "Bu son hareket yavaş ve bir şekilde yönünü yukarı yönlü tayin ettiği için kalıcı olabilmek konusunda kuşku uyandırıyor. 1.65 şu anki koşullarda görebileceğimiz bir seviye gibi gözüküyor" diye konuştu.