Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüm dünyada hisse senetleri ve metaller, Ortadoğu'daki olayların petrol arzında sıkıntı yaratabileceği endişelerinden dolayı petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması sonrası, düşüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 17:10'da, yüzde 1.4 düşerek 137.02 puana indi. Stoxx europe 600 Endeksi de yüzde 0.8 geriledi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Ortadoğu'daki olayların Libya'dan İran's sıçrayabileceği endişeleri ile petrol fiyatlarının ikinci gün ard arda yükselmesi ile birlikte, kurşun ve çinko fiyatları geriledi. Gümüş son 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Japon tahvil vadelileri yükseldi.

Seul merkezli Korea Investment Management Co.'dan Kang Shin Woo, "Yüksek petrol fiyatlarının enflasyon baskılarını daha da artıracağı ve küresel ekonomik büyümenin ivmesini düşürebileceği yönündeki endişeler yatırımcıları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Diğer bir petrol şoku itimali düşük, ancak Ortadoğu'daki kargaşa piyasa bekleyişlerini kötüleştiriyor" dedi.

Nisan vadeli Nymex petrol kontratı, Libya'da protestocularla Kaddafi yanlılarının tekrar çatışmaya başlaması ve İran'da protestoculara güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonrası yüzde 1 yükseldi. Güney Kore'de enflasyon Şubat ayında son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve Merkez Bankası'nın yüzde 4 olan tavan seviyesini ikinci ay üst üste aştı. Bu durum, Merkez Bankası'nın gelecek hafta faiz artırımına gidebileceği beklentilerini güçlendiriyor.