Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 02.03.2011 - Yıldız Taşdelen Erli - Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Balkanlar'da iştirak şeklinde açılımları olabileceğini belirterek, ''Orada çalışan bir bankaya ortak olma durumu ortaya çıkabilir mi? O anlamda 2011 yılı içerisinde bir çalışmamız olabilir'' dedi.

Yahşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 için 134 milyon TL kar açıkladıklarını, karlılıkta yüzde 25 büyüme sağladıklarını, yüzde 16 oranında özkaynak karlılığı yakaladıklarını, yılı yüzde 30 civarında bir aktif büyümeyle kapattıklarını, 2010'un Albaraka açısından performansın yüksek bir yıl olduğunu söyledi.

Bu yıl da yüzde 20-25 aralığında bir büyüme ve 20 şube açmayı hedeflediklerini kaydeden Yahşi, amaçlarının 5 yıl içerisinde 200 şubeli, orta ölçeğe ulaşmış bir banka konumuna gelmek olduğunu söyledi. Şu anda 114 şubeleri bulunduğunu hatırlatan Yahşi, Erbil'deki şubeyi açma konusunda son aşamaya geldiklerini, Irak otoritelerinden alınacak izinlerin bu hafta içinde çıkacağını düşündüğünü ifade etti.

Yahşi, ''Şube lokali için gerekli hazırlıkları yaptık. İstihdam çalışmaları var. Haziran ayı içerisinde Erbil'i fiili olarak çalıştırmaya başlayacağız. Erbil'e giden ilk katılım bankası olacağız'' dedi.

Bu yıl 250-300 kişiyi işe almayı planladıklarını kaydeden Yahşi, sukuk ile ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirtirken, ''Bu yılın ikinci yarısında sukuk ihracımız olabilir. Torba Yasa'daki vergisel düzenlemeler paralelinde bir çalışma başlattık. Sukuk ihracına aracı edecek kurumlarla görüşmelerimiz oluyor. Kendi genel müdürlük binamız üzerinden, yani gayrimenkullerimiz üzerinden, portföyde gayrimenkulümüzün de yer aldığı bir sukuk tasarlıyoruz. Belki 100-200 milyon dolarlık bir rakam çıkaracağız. Dolayısıyla bu çok ciddi bir rakam olmadığı için talep sorunu zaten olmaz'' şeklinde konuştu.



-BOSNA VE ARNAVUTLUK'TA FAALİYET GÖSTEREN KATILIM BANKALARI İLE İŞTİRAK İLİŞKİSİ-



Fahrettin Yahşi, grubun stratejilerine paralel hareket ettiklerini, Albaraka Bankacılık Grubu'nun bir üyesi olduklarını ve bu şemsiye altında 11 banka bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Büyüme stratejisi açısından baktığımızda Balkanlar'da iştirak şeklinde açılımlarımız olabilir. Balkanlar'da faaliyet gösteren 1-2 katılım bankası var. Bunlardan bir tanesi Bosna'da, diğeri Arnavutluk'ta faaliyet gösteriyor. Bunlarla bir iştirak ilişkisi... O daha proje aşamasında. Henüz görüşmelere de başlamadık. Bu tür açılımlarımız mümkündür. Henüz resmi izin süreci veya bir ciddi bir çalışma sürecine girmiş değiliz. Şu anda düşünce düzeyinde bulunuyor. Bir bankaya iştirak etmek derken, ortak olma anlamında... Orada çalışan bir bankaya ortak olma durumu ortaya çıkabilir mi? O anlamda 2011 yılı içerisinde bir çalışmamız olabilir.''



-''İLK ORTAYA ÇIKAN KREDİ RAKAMLARI BÖYLE BİR BEKLENTİYİ (MUNZAM KARŞILIKLARDA ARTIŞ) GÜÇLENDİRİYOR''-



Albaraka Genel Müdürü Yahşi, munzam karşılık oranlarındaki artış beklentisini değerlendirirken, sektörde kredi genişlemesinin ilk ayda yüksek gibi durduğunu ifade ederek, ''Kredi genişlemesindeki artık ivmesi yine yıllık bazda yüzde 25'leri aşar havası verirse o zaman beklemek lazım. Kredi genişlemesinin bu yıl devam edeceği görünüyor. Dolayısıyla böyle bir beklenti de güçleniyor. Fakat artırılmasını ümit etmiyorum. Çünkü bu bankalara ciddi bir maliyet getiriyor. Son 2 munzam karşılık düzenlemeleriyle piyasadan 17 milyar TL'lik bir rakam çekildi. Bu bankalarda 1,7 milyar liralık bir kar azalışına tekabül ediyor'' diye konuştu.

Artan munzam karşılıkların banka karlılığını olumsuz etkilediğini, fon kullananlara bir yöntemle yansıtıldığını ifade eden Yahşi, ''Ancak ilk ortaya çıkan kredi rakamları böyle bir beklentiyi güçlendiriyor'' dedi.

Rekabet Kurumunun maaş promosyonları konusunda rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle 8 banka hakkında açtığı soruşturmanın hatırlatılması üzerine de Yahşi, promosyon yarışlarının sektöre fayda getirmediğini belirterek, bankaların daha güvenli tarafa kayması gerektiğini söyledi.

Yahşi, ''Ceza çıkmasını istemeyiz. Başlamış bir süreç var. Bu sürece ancak şu yapılabilir. Bu süreci bir yerde kesmek mantıklı olabilir. Başlayan bir süreçte bir cezalandırma mantığı kesinlikle destek verdiğim bir husus değil'' şeklinde konuştu.