Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki en büyük hisse senedi piyasası operatörü NYSE Euronext ile Japonya'nın en büyük operatörü Tokyo Stock Exchange, müşterilerinin diğer piyasada kote edilmiş hisselerde işlem yapmalarına izin verebileceklerini kaydetti.

Dün New York Borsası'nın kapanışının ardından yapılan açıklamada, borsa operatörleri, kendi networkleri arasında bir bağlantı kurma konusunu incelediği kaydedildi. New York Borsası'nın sahibi NYSE Euronext, geçen ay, Deutsche Boerse AG'den 9.5 milyar dolarlık bir satın alma teklifi ile karşılaşmıştı. ABD ve Japonya, piyasalarında işlem gören şirketlerin piyasa değeri toplamı açısından dünyanın en büyük iki borsası ve bu borsaların piyasa değerleri, Bloomberg'ün hesaplamalarına göre, sırasıyla 16.3 trilyon ve 4.21 trilyon dolar tutarında.

NYSE Euronext, 2010 yılının Şubat ayında, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland'daki yatırımcılara ABD'de kote edilmiş hisse senetlerinde işlem yapabilme olanağı sağlayacağını duyurmuştu. Tokyo Borsası'nda enformasyon-teknoloji bölümü direktörü Ryusuke Yokoyama, Tokyo Borsası'nın, New York merkezli network ile bağlantı kurduktan sonra, network'ünü Hong Kong, Singapur ve Avustralya'ya genişletmeyi düşündüğünü kaydetti. Yokoyama, her iki borsanın da network'lerini bu yılın sonuna kadar bağlantılı hale getirme konusunda anlaşmaya varmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Deutsche Boerse AG'nin direktör yardımcısı Jochen Thiel, işlem bağlantılarının düzenleyici kurallardan dolayı kolay bir iş olmadığını söyledi ve "Karşılıklı kabulün onaylanması için yıllarca süren başarısız çabalarımız oldu. Yani ABD merkezli bir şirketin Xetra'da borsa üyesi olabilmesi ya da tam tersi" dedi.