Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezüela'nın Libya'daki şiddeti durdurmak için çözüm bulma girişimlerinin bazı yatırımcıları ellerindeki altını satmaya teşvik etmesiyle metal fiyatları Londra'da geriledi. Altın fiyatları dün 1,440.32 dolar ile rekor kırmıştı.

AP haber ajansına göre, Libya lideri Muammer Kaddafi ve Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez Libya'daki olaylara dair çözüm önerisi için görüşmelerde bulundu.

Külçe altın önceki 4 günde yükselişini sürdürdü. Londra'daki TheBullionDesk.com'da analist olan James Moore, "Venezüela Devlet Başkanı Chavez'in Kaddafi ile bir araya gelmesi altına baskı yaptı" dedi. Moore, yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarından sonra metalde daha fazla kar elde edilebileceğini söyledi.

Külçe altının onsu, Londra'da 6.35 dolar veya yüzde 0.4 düşüşle 1,428.15 dolardan işlem gördü. Dün 1,441 dolarla rekor kıran Nisan vadeli altın kontratı, New York Comex'te yüzde 0.7 daha düşük seviye olan 1,428.20 dolardaydı.

Enflasyonun yükselmesine dair endişeler ve para birimlerinin değer kaybıyla altın geçen yıl yüzde 30 ralli yapmış ve onuncu yıllık kazancını gerçekleştirmişti.

Bu yıl Çin'den Endonezya'ya kadar birçok Asya ülkesi artan tüketici fiyatlarını frenlemek için faizlerini artırdı. Yükselen gıda ve emtia fiyatlarının da etkisiyle Ocak ayında Tunus'ta başlayan ayaklanmalar daha sonra Mısır'a ve diğer bölge ülkelerine sıçradı.