Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB Başkanı Trichet, dün bankanın faizleri sabit tutma kararı aldığı toplantının sonrasında basın toplantısı düzenledi. Trichet, “faiz artışı kesin değil, ancak mümkün” dedi.

AMB Başkanı'nın konuşması, piyasalarda Nisan'da faiz artışının geleceği şeklinde algılandı. Ekonomistler ise AMB'nin hareketinin “zamansız” olabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, AMB'nin en son Lehman Brothers'ın iflasından aylar sonra Ocak 2008'de faiz artırmış olduğunu da hatırlattı.

Trichet, dünkü konuşmasında Nisan'daki olası artışın 25 baz puanla sınırlı kalacağına işaret ederek, bunun bir faiz artırım furyasına dönmeyeceğini belirtmişti.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası da enflasyon önlemleri kapsamında faiz artırım olasılıklarını bir süredir değerlendiriyor.
ABD Merkez Bankası Fed'in ise enflasyon konusunda henüz diğer ülkelere daha rahat olduğu biliniyor. Bu da Fed'e faiz artırımı konusunda biraz daha zaman tanıyor. Ancak yükselen emtia fiyatları ve pozitif ekonomik veriler, Fed'i de beklenenden önce bir faiz artırımı yapmaya zorlayabilir.