Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago Board Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi olarak bilinen VIX Endeksi yüzde 10 düştü. Bu oran 18 Kasım'dan bu yana en sert düşüşe işaret ediyor. Endeks, Standard&Poor's 500'deki düşüşe karşı opsiyonları kullanmanın maliyetini ölçüyor. Standard&Poor's 500 Endeksi, dün yüzde 1.7 yükselerek 1,330.97 puana çıktı ve 1 Aralık'tan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti.

ABD'de beklentilerin üzerinde gelen ekonomik verilerin etkisiyle, insanların volatilite satma eğiliminde olduğunu söyleyen Peak6 Capital Management LLC'nin VIX opsiyonları yöneticisi Jeremy wien, "bu durum tabii ki petrolün yeniden yükselmesi hâlinde tersine dönebilir. Ancak şimdilik volatilite piyasası, olumlu ekonomik veriler geldiği sürece, petrolü 100 dolarda görmeye hazır" dedi.

Çalışma Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre, ABD'de işsizlik başvuruları 26 Şubat'ta sonlanan haftada 20 bin kişilik düşüşle 368 bin'e geriledi. Arz Yönetimi Enstitüsü'nün imalat sanayi dışındaki işletmeler endeksi de Ağustos 2005'ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı ve 59.7 oldu. Petrol fiyatları da ABD'de, Venezüela'nın Libya konusunda arabuluculuk yapmayı önermesinin ardından 3 günden bu yana ilk kez düştü. Nymex petrol yüzde 0.3 düşüşle, varili 101.91 dolardan işlem gördü.

ABD piyasalarının petrol gerilimini görmezden gelmeye çalıştığını belirten Group One Trading'in analistlerinden Dominic Salvino, ABD'nin Ortadoğu'daki gerilimin boyutlarını henüz tam tartamadığını söyledi.

VIX bu yıl ortalama 17.57 puanda seyretti. VIX Endeksi 23 Şubat'ta, Libya'daki şiddetin tırmanmasıyla 22.17 puana kadar yükselmişti. Endeksin şu ana kadar en düşük kapanışı 15.46 puanla, S&P 500'ün 2 yılın en yüksek seviyesine çıktığı 14 Ocak'ta gerçekleşti.

VIX Endeksi'ndeki en aktif grup olan Mart teslimatlı vadeli kontratlar yüzde 6.6 düşerek  19.70 puana geriledi. Mayıs vadeli opsiyonlar ise yüzde 3.4 değer kaybederek 21.65 oldu.