Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filipin Merkez Bankası Başkanı Amando Tetangco'nun 1 Mart'ta fiyat artışları sürdükçe, faizleri sabit tutmak için nedenlerin azaldığını söylemesi üzerine, Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.4 yükseldi. Endonezya Merkez Bankası da, geçtiğimiz hafta merkez bankasının ithalat enflasyonunu kontrol altında tutabilmek için Rupinin değerlenmesine izin verileceği yönündeki açıklamasının ardından, bugün gösterge faizlerini gözden geçiriyor. Malezya, Tayland ve Güney Kore'deki yetkililer de yeni faiz kararlarını görüşmek üzere haftaya buluşacak.

Singapur'daki Barclays Plc.'nin ekonomistlerinden Rahul Bajoria, Malezya, Tayland ve Güney Kore'den fai artışı beklediklerini belirterek, artan gıda ve ulaştırma maliyetlerinin enflasyonu tetiklediğini söyledi.

Tayvan Doları bu hafta ABD Doları karşısında yüzde 1.4 değerlenerek 29.35'e yükseldi. Filipin Pezosu yüzde 0.9 kazançla 43.302'den; Güney Kore Wonu ise yüzde 0.8 değerlenmeyle 1,117.25'ten işlem gördü. Malezya Rinngiti, ABD Doları karşısında yüzde 0.7 oranında prim yaparak 3.0288'e çıkarken, Endonezya Rupisi de yüzde 0.5 artış kaydetti ve 8,792 seviyesinden 3 yılın en yüksek düzeyini kaydetti.

Petrol, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerginliğin küresel petrol arzında kesintilere yol açacağı yönündeki spekülasyon üzerine 3 haftadır yükseliyor. Ham petrol bu hafta yüzde 4.4 artışla varili 102.23 Dolar'dan işlem gördü. Petrol, 15 Şubat'tan bu yana yüzde 21 oranında ralli yaptı.