Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon risklerinin yukarı yönlü seyretmesiyle, Trichet'nin dünkü açıklaması şaşırttı. Deutsche Bank AG ve Brown Brothers Harriman & Co.'nun ekonomistleri, Trichet'nin sözlerini şu ana kadar verdiği en sert uyarı olduğunu belirterek, bunu artık hükümetlerin de sırtını AMB'ye dayayamayacağı anlamına geldiği şeklinde yorumladı. Trichet, dün aynı zamanda ekonomideki toparlanma ve ülkelerin mali disiplini koruyamaması karşısında para politikasında sıkılaştırmanın gerektiğinin sinyalini de vermiş oldu.

Şimdi ay sonundaki zirve yaklaşırken, faiz artırımı haberi, yetkililerin borç krizi çözme konusundaki baskılarını daha da artırıyor. Kredi faizlerindeki artış; Portekiz'in de kurtarma paketine başvurmasına yol açabilir. Öte yandan Portekiz'in 10 yıllık ve Yunanistan'ın 2 yıllık tahvillerinin getirisi Mayıs'tan bu yana neredeyse en yüksek seviyeye ulaştı.

Bu durumun büyük ölçüde hükümetlerin hareketsizliğine karşı öfkeden kaynaklandığını belirten Deutsche Bank'ın ekonomistlerinden Gilles Moec, bu durumda AMB'nin artık beklemekten yorulduğunu ve gerekeni yapmaya koyulduğunu söyledi.