Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında, iyileşen ekonomi ve mevsim normallerine daha uygun hava koşulları ile birlikte 192,000 arttı. İşsizlik oranı ise, beklenmedik bir şekilde, Nisan 2009'dan beri en düşük seviye olan % 8.9'a düştü.

Tarım dışı istihdam Ocak ayında, revize edilmiş rakamlarla 63,000 arttı. Bloomberg News'un ekonomistlere dayandırarak yaptığı araştırmaya göre, tahminlerin medyanı, istihdamın 196,000 artması şeklindeydi. İmalat sanayi ve geçici yardım ajanslarında istihdam artış gösterirken, kamu kuruluşlarında ve yerel yönetim kurumlarında istihdam düşüşleri görüldü.

Daha büyük çaplı ve süregelen aylık istihdam artışları, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bu hafta Kongre'de yaptığı konuşmayı destekler nitelikte olacak. Zira Bernanke, konuşmasında, istihdam piyasası için, önümüzdeki aylarda, iyimserlik temelleri olduğunu söylemişti. İstihdamdaki büyüme ve bunun sonucu gelirlerde ve güvende görülen artışlar, J.C. Penney Co. ve Macy’s Inc.gibi şirketlerin satışlarındaki iyileşmeye yardımcı oluyor.

Blackstone Group LP'nin özel danışmanı ve eski Hazine Bakanı Paul O'Neill, "Ekonomi yılın önemli bölümünde, yokuşu çıkmakta ve bu veriler bununla uyumlu" dedi ve "Bulunduğumuz yer, ekonominin doğal iyileşme süreci" şeklinde görüş bildirdi.

ABD endeks vadelileri, istihdam verileri sonrası fazla bir değişiklik göstermedi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, New York saati ile 08:45'te, yüzde 0.1'in altında düşüş göstererek 1,329.5 puana indi. Gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli ABD HAzine tahvilinin faizi, dünkü seviyesi olan % 3.56'dan % 3.58'e yükseldi.