Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ANKARA (A.A) - 04.03.2011 - Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, hafta başından itibaren hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağını belirterek, poyraz fırtınası ve kar yağışı konusunda vatandaşları uyardı.

Çağlar, genel müdürlükte düzenlediği basın toplantısında gelecek haftaya ilişkin meteorolojik tahminlerde bulundu.

Hafta başından itibaren hava sıcaklığının hissedilir derecede düşeceğini, özellikle vatandaşların pazartesi, salı, çarşamba günleri kendi araçlarıyla yola çıkmamaları uyarısı yapan Çağlar, toplu taşım araçlarının kullanılmasını tavsiye etti.

Çağlar, hava sıcaklığının pazartesi günü Marmara başta olmak üzere batı bölgelerinde, salı ve çarşamba günleri ülke genelinde hissedilir derecede (8-10) azalacağını, rüzgarın Marmara, Ege ve Batı Karadeniz de pazar gece saatlerinden itibaren kuvvetlenerek özellikle pazartesi ve salı günleri ''poyraz fırtınası'' şeklinde esmesinin beklendiğini kaydetti.

Çağlar, poyraz fırtınasının yaratacağı hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşüne ve kar yağışının neden olabileceği olumsuz şartlara karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu.

Mehmet Çağlar, önümüzdeki haftaya ilişkin meteorolojik tahminleri şöyle sıraladı:

-Yurdumuz 6 Mart Pazar gününden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağış bekleniyor. Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde kuvvetli olarak beklenen yağışların genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinden itibaren Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bolu, Bilecik, Kütahya ve Kastamonu çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

-7 Mart 2011 Pazartesi günü bu yağışlı sisteme Balkanlar üzerinden gelecek soğuk havanın eklenmesiyle, batı bölgelerde hissedilir derecede (8 ila 10 derece) sıcaklık düşüşü bekleniyor. Bu düşüşle birlikte İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Düzce çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, Batı Karadeniz kıyıları ile Orta Karadeniz'de kuvvetli yağmur ve karla karışık yağmur, Akdeniz kıyılarında (Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay) kuvvetli sağanak yağışların görüleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Pazartesi günü özellikle Marmara, Ege ve Batı Karadeniz;de poyraz fırtınasına (saatte 80 – 100 km.) dönüşmesi bekleniyor.

-8 Mart 2011 Salı günü; ülke genelinde devam edecek yağışların, soğumayla birlikte kuzey, iç ve doğu kesimlerde kar şeklinde devam etmesi bekleniyor. Kar yağışlarının özellikle İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik, Düzce, Bolu, Afyon, Uşak, Kütahya, Isparta, Burdur, Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Güney kesimlerdeki sağanak yağışın Antalya, Muğla, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde etkili olacağı tahmin ediliyor.

-9 Mart Çarşamba günü; ülke genelinde devam edecek yağışların, kuzey, iç ve doğu kesimlerde kar şeklinde devam etmesi bekleniyor. Kar yağışlarının özellikle İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik, Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Sinop, Bartın, Düzce, Bolu, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Siirt, Şırnak ile Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Güney kesimlerdeki sağanak yağışın Antalya'nın doğu ilçeleri ile Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde etkili olacağı öngörülüyor.

-Kar yağışının perşembe ve cuma günleri iç ve doğu bölgelerinde etkisini sürdürmesi bekleniyor.