Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geride bırakılan haftada piyasaların radarında Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA)’daki gelişmeler vardı. Libya’daki olayların yavaş yavaş bir iç savaşa dönüşmesinin ardından olayların sınırlı da olsa Yemen’e sıçraması ve daha da yayılması olasılığı piyasaları riskli varlıklarda satışa yöneltti. 100 Dolar sınırını aşan ve burada kalıcı olmaya çalışan fiyatlar, küresel ekonomiyi tehdit edecek seviyelere gelme olasılığı taşıyor.

Libya’daki üretimin sıfıra yaklaşmasının ardından günlük üretimde 1 milyon varile varan kayıplar yaşanıyor. Toplam üretimdeki payı % 2 olmasına  rağmen fiyatlara etkisi daha büyük olan Libya’nın üretime ne zaman katılacağı da belirsiz durumda. Bölgeden beklenen bir diğer gelişme de 11 Mart’ı 'Ulusal Öfke Günü' ilan eden Suudi Araplar’ın bugün bir protesto yapıp yapamayacakları ve yapabilmeleri durumunda gelecek olan tepki. Diğer yandan 27 Ocak’tan bu yana kapalı olan Mısır Borsasının ne zaman açılacağı da ayrı bir merak konusu.

Geçen haftanın diğer önemli haber akışı ise Avrupa kaynaklıydı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’den gelecek açıklamalar merakla beklenirken Perşembe günü Başkan, Nisan toplantısında faiz artırım sinyali verdi. Bunun bir faiz artırım süreci olmadığını da vurgulayan Trichet borçlu ülkeleri de uyardı. Bütçe açıklarının bir an önce kapanması için uyarılarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı, faiz artışı sinyali de vererek aslına borçlu ülkelere bir sinyal göndermiş oldu. Bu toplantıda faizleri en düşük seviyesi olan % 1’de sabit bırakan banka yetkilileri sağladıkları sınırsız fonlamanın da Haziran ayına kadar devam edeceği mesajı verdi. Konuşmasında sert bir dil kullanacağı zaten piyasalar tarafından fiyatlanmış olan Trichet’in faiz artış sinyali ise gerçekten piyasalar açısından tam bir sürpriz oldu. En son krizin en sert olduğu günlerde 0.25 baz puan faiz artıran banka krizin devamında gösterge faizi en düşük seviyesine kadar indirmek zorunda kalmıştı. İrlanda’da 9 Mart’ta göreve gelecek olan yeni hükümetin bonolara ilişkin tasarrufları izlenecek. Zararlara bono sahiplerinin de katılması gerektiğini savunan yeni hükümetin kararları ve 11 Mart’ta Avrupalı yetkililerin yapacakları toplantılar yakından izlenecek.

ABD’de beklentilerin az da olsa altında kalan istihdam artışı ve saatlik kazançlardaki gerilemenin artan petrol fiyatlarıyla baş edemeyeceği beklentisi moralleri bozdu. Günü kayıplarla kapatan borsalarda ABD 10 yıllıkları da % 3.50 bileşik altındaki seyrini sürdürüyor. Bu hafta ABD’den gelecek çok önemli bir veri bulunmazken Cuma günü perakende şirketlerinin açıklayacakları sonuçlar takip edilecek.

Yurtiçi piyasada borsanın verdiği tepkinin gücü izleniyor

Gösterge tahvilde 9 bileşik etrafındaki hareket devam ederken bu hafta 3 ihale düzenlenecek. İlki 7 Mart günü 182 günlük bono ihalesi olacak, devamında 8 Mart günü 2010 vadeli tahvil olacak ve yine aynı gün 2014 vadeli tahvil de ihaleye çıkacak. Dolar/TL ’de 1.62 kısa vadeli direnç olmaya devam ederken İMKB 100 için 58 bin seviyesi destek, 62.500 ise direnç olmaya devam ediyor. Bu hafta sanayi üretimi (8 Mart) ve cari açık verisi (11 Mart) öne çıkıyor.

Haftasonu geçen işlemlerde Körfez ve Arap borsalarında tepkiler geldiği gözlendi. Düşüşün abartıldığı konusunda görüş birliğine varan boğaların alımlarıyla gelen tepkilerin devamlı olmayacağı ise şimdlik ortak kanaat. Asya seansında zayıf ABD kapanışı ve artan petrol fiyatları etkili olurken  Japonya Nikkei 225 Endeksi günü % 1.76 düşerek kapattı. Çin’de endeks, ekonomik beklentilerin haftasonu Wen Jiabao tarafından korunmasının ardından yükseliyor. Asya’nın geri kalan borsalarında ise satışlar % 2’ye yaklaşarak sürüyor.

Asya para birimleri dolar karşısında hafif aşağıdan işlem görüyor. 10 Asya ülkesinin para birimlerinden oluşan ADXY Endeksi, Dolara karşı % 0.07 aşağıda. ABD vadeli endeksleri % 0.35 ortalama kırmızıda işlem görüyorlar. 106 Dolar üstündeki petrol fiyatları endişeyi sürdürmeye devam ederken altın ve gümüşte kazançlar hala sağlam.Altın fiyatları 1.436 Dolar/Ons ile zirveye yakın seyrederken gümüş de 1980’den bu yana gördüğü en yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.       

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü