Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 10.03.2011 - Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCİ) Yönetim Kurulu, organik büyümenin yanında stratejik satın alımları da öngören uzun vadeli büyüme stratejisinin bir uzantısı olarak, SSG Investment Limited'in (SSG) yüzde 100 hissesinin ve The Coca-Cola Bottling of Iraq FZCO'nın (CCBI) yüzde 50 hissesinin CCI International Holland B.V. (CCI Holland) tarafından The Coca-Cola Export Corporation'dan (TCCEC) satın alınmasına onay verdiğini duyurdu.

Coca-Cola İçecek'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Irak faaliyetleriyle ilgili hisse alımı konusunda bilgi verildi.

CC Beverage Limited (CCBL)'nin, Kuzey Irak'ta Şubat 2007'den bu yana Coca-Cola ürünlerinin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, CCBL'nin yüzde 40'ının SSG'ye, yüzde 60'ının ise CCBI'ye ait olduğu, TCCEC'in ise SSG'nin yüzde 100'üne ve CCBI'nın yüzde 50'sine sahip olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, Coca-Cola İçecek A.Ş'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan CCI Holland'ın CCBI'nın yüzde 50'sine sahip olduğu, TCCEC'in aynı zamanda CCİ'nin yüzde 20,1 oranında hissedarı olduğu bilgisi yer aldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

''CCİ Yönetim Kurulu, organik büyümenin yanında stratejik satın alımları da öngören uzun vadeli büyüme stratejisinin bir uzantısı olarak, SSG'nin yüzde 100 hissesinin ve CCBI'nın yüzde 50 hissesinin CCI Holland tarafından TCCEC'den satın alınmasına onay vermiştir. İlgili ülkelerdeki düzenlemeler nezdinde yürütülen işlemler neticesinde, masraflar dahil, toplam 36,90 milyon ABD doları olan alım bedelinin ödenmesi tamamlanarak 9 Mart 2011 tarihi itibariyle satın alınan SSG ve CCBI hisselerinin CCI Holland adına tescili tamamlanmıştır. Böylece CCİ'nin CCBL'deki dolaylı ortaklık payı yüzde 30'dan yüzde 100'e yükselmiştir.

CCI Holland'ın nakden ödediği 36,90 milyon ABD dolarının 22,29 milyon ABD dolarlık kısmı satın alınan SSG ve CCBI hisseleri için, 14,61 milyon ABD dolarlık kısmı ise TCCEC'nin SSG ve CCBI'dan olan hissedar kredisi alacaklarını devralmak için ödenmiştir. Söz konusu tutarların belirlenmesinde CCBL için yaptırılan bağımsız bir değerleme çalışmasının yanı sıra satıcı tarafla yapılan müzakereler de rol oynamıştır.

CCİ'nin mali sonuçlarına yüzde 30 oranında oransal olarak konsolide olan CCBL'nin CCİ'nin 2010 yılı konsolide satış hacmi içindeki payı yüzde 0,9'dur. Öte yandan TCCEC'ye ödenen bedelin, CCİ'nin 31 Aralık 2009 tarihli SPK XI-29 No'lu tebliğine göre düzenlenmiş ve bağımsız denetimden geçmiş konsolide mali tablolarındaki maddi duran varlıklara oranı yüzde 4,76, aktif toplamına oranı yüzde 1,98 ve net satışlar toplamına oranı yüzde 2,35'tir.''

Açıklamada bahsi geçen işleme ilişkin olarak, şirket Yönetim Kurulu tarafından daha önce 7 Ağustos 2009, 28 Eylül 2009 ve 24 Şubat 2010 tarihli kararlar ile Seri: VIII, No: 54 sayılı Tebliğ'in 15 maddesi kapsamında içsel bilginin açıklanmasının ertelenmesi kararının verildiği belirtilerek, bu kararların; piyasaya yönelik olası müdahalelerin önlenmesi, şirketin yasal haklarının ve menfaatinin korunması ve satın alma sürecinin adil, eşit ve tarafsız bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması amacıyla SPK tebliğleri uyarınca verildiği, erteleme sebebi ortadan kalkar kalkmaz bu açıklamanın yapıldığı vurgulandı.