Japonya'da üretim durdu
-
Japonya'da tsunaminin etkisiyle Sony ve Toyota gibi dev şirketler fabrikalarını geçici olarak kapatırken, uzmanlar da depremin zamanlamasının çok şanssız olduğunu belirtiyor
Deprem ve tsunaminin zararlarının tespit edilmeye çalışıldığı Japonya'da deprem bölgesindeki çoğu fabrika üretimi durdurdu.
Fabrikalarını geçici olarak kapatan şirketler arasında Sony, Toyota, Nissan ve Honda da var. Toyota, üç fabrikasındaki üretimin durdurulduğunu ve zarar gören bayilikleri olduğunu açıkladı.
Nissan dört fabrikasında üretimi durdurduğunu ve iki çalışanının yaralandığını, Honda ise bir çalışanın hayatını kaybettiğini ve 30 kişinin de yaralandığını söyledi.
Ekonomistler, deprem ve tsunaminin Japonya ekonomisi üzerinde "derin" bir etkisi olabileceğini söylüyor ancak zararın 1995 yılında gerçekleşen kobe depremi kadar büyük olmayacağını da ekliyorlar.
Bunun bir nedeni de felaketten en çok etkilenen bölgenin, ekonomi açısından Japonya'nın en önemli limanlarından biri olan kobe kadar önemli olmamasından kaynaklanıyor.
Capital Economics adlı piyasa araştırma kuruluşu da Japonya'nın "1995'e nazaran böyle bir felakete çok daha hazırlıklı" olduğunu söylüyor. Capital Economics, felaket için "zamanlaması neredeyse daha kötü olamazdı" diyor. Zira japonya ekonomisi, 2010 yılının son çeyreğinde küçülmüştü.
Araştırma kuruluşu, yeniden inşa masraflarının hükümet tarafından karşılanması gerekeceğini ve bunun ülkenin borç sorununu daha da büyüteceğini belirtiyor.
İyimser bir tahminle maliyetin 30 milyar doları bulacağını belirten analistler, bu durumun zor günler geçiren Japon ekonomisini daha da zorlayacağını düşünüyor.
Depremin Japon ekonomisine maliyetine ilişkin Nomura'nın tahmini ise çok daha büyük oranlarda seyrediyor. Nomura başekonomisti Takahide Kiuchi, depremin maliyetinin 5 trilyon yen yani 60 milyar doları aşabileceğini öngördü.