Japon hisseleri %10.55 düştü
-
9 şiddetindeki depremin etkileri, hasar arttıkça piyasalarda kendini daha derinden hissettiriyor. Sabah saatlerinde Japon hisseleri yüzde 13 düştü
Japonya'daki hisseler hızla değer kaybederken, ülkenin kapsamlı endeksi Topix de 2 günlük en sert düşüşünü kaydetti. Başbakan Naoto Kan'ın, Fukuşima'daki nükleer santralde bir reaktörün daha patlamasının ardından, radyasyon oranının tehlikeli oranda arttığını söylemesiyle, piyasalarda sert satışlar yaşandı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 5.8 aşağıda seyrederken, Topix endeksindeki kayıplar da yüzde 13'e ulaştı. Japon hazine tahvilleri üçüncü gününde de yükseldi. Japonya'daki şirket tahvillerinin sigorta primleri 2 yılın en büyük artışını kaydetti.
MSCI Asya Endeksi'nde ise değer kazanan her hisse başına 33 hissede düşüş görüldü. Avustralya doları yüzde 1.1 değer kaybetti; kauçuk yüzde 8.5, petrol ise yüzde 2.2 geriledi. Standard&Poor's 500 vadeliler endeksi de yüzde 2.2 düştü.
Finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için bankacılık sistemine 15 trilyon Yen (183 milyar dolar) likidite sağlamış olan Japonya Merkez Bankası, bugün de yine piyasaya müdahale ederek 5 trilyon yen yani 61 milyar dolar daha enjekte etti.
Cuma günü depremin hemen ardından Nikkei endeksi yüzde 1 düşmüştü. Bu rakam Pazartesi günü yüzde 6.2'yi bularak, son 2 yılın en sert düşüşüne işaret etti. Daha kapsamlı Topix endeksi yüzde 7.5 değer kaybederken, ülkedeki endeks vadelileri de satış sinyalleriyle zemin kaybetmeye başladı.
Topix endeksinde yer alan sektörlere bakıldığında sigorta şirketleri ve petrol sektörünün zararları başı çekiyor. Ardından ise sırasıyla elektrik enerjisi, hisse senetleri ve emtia vadelileri, tekstil, emlak, hizmet ve kimya sektörleri geliyor.
Ülkede yüksekten seyreden tek sektör ise inşaat sektörü oldu. Japonya'da benzer bir olay 16 yıl önce Kobe depreminin ardından yaşanmıştı. Kobe depreminin ardından yüzde 8 değer kaybeden hisse senetleri, ancak 10 gün sonra kayıplarının yarısını telafi edilmişti.
Japon Hükümeti'nin ülkenin yeniden yapılandırılması için ne kadar harcayacağı henüz bilinmiyor.
Ancak ülkenin mevcut durumda yüksek olan bütçe açığının daha da derinleşeceği endişesi, yabancı yatırımcıları Japon varlıklarını nakde çevirmeye itiyor.